Sillamäele on kavas rajada magnetite suurtehas

Põhjarannik
Copy
Silmeti metallurgiatehas Sillamäel.
Silmeti metallurgiatehas Sillamäel. Foto: Matti Kämärä / Põhjarannik

Sillamäele on kavas lähiaastatel rajada tehas  tuulegeneraatorites, elektrisõidukites ja teistes rohetehnoloogiates kasutatavate haruldaste muldmetallide ja magnetmaterjalide töötlemiseks. 

NPM Silmeti tehas Sillamäel.

Matti Kämärä / Põhjarannik

Tehase rajamiseks on alustanud koostööd majandus- ja Kommunikatsiooniministeerium ning Sillamäel tegutseva metallurgiafirma  NPM Silmeti emafirma Neo Performance Materials.

Ettevõtlus- ja infotehnoloogiaminister Andres Suti sõnul aitaks Neo investeering ehitada Ida-Virumaale suurtehase, mis on oluline nii rohepöördeks, strateegiliste muldmetallide tootmiseks kui ka uute kõrgepalgaliste töökohtade loomiseks. „Neo tulevikuinvesteeringud aitaksid oluliselt kasvatada Eesti ja kogu Euroopa tootmisvõimekust ning tarneahelate kindlust haruldaste muldmetallide ja magnetite valdkonnas,” ütles Sutt.

Põhjarannikule teadaolevalt on Neo kavandanud vähemalt paarisaja töötajaga magnetite tehast juba mitu aastat. Tulevase tehase asupaigana on Eesti kõrval kaalumisel olnud ka Rootsi. 

Minister Sutt tundis heameelt, et Neo Performance Materials näeb  eelistatud laienemiskohana Eestit. "Oleme leidnud ringmajandust ja keskkonnasäästlikkust kõrgelt väärtustavale ettevõttele nende tootmise laiendamiseks hästi sobivaid asukohti Eestis. Neo laienemine Eestis pakub suurepärase võimaluse suurendada rohepöörde seisukohast väga oluliste tehnoloogiate tootmist ja kasutuselevõttu Euroopas,” lisas Sutt.

Ida-Virumaa kasuks otsustamisel võib muuhulgas rolli mängida ka võimalus saada toetust Euroopa Liidu Õiglase Ülemineku Fondist, kus Ida-Virumaa põlevkivijärgse majanduse ülesehitamiseks on kavandatud 340 miljonit eurot. 

Neo Performance Materialsi tegevjuhi ja direktori Constantine Karayannopoulose hinnangul võimaldaks tehas tuua Neol Eestisse märkimisväärsed investeeringud. “Kuigi selline laienemine on tänases turuolukorras üsna keeruline, loodame leida potentsiaalseid partnereid Eesti ja Euroopa Liidu organisatsioonide seast, kes aitaksid laienemise ellu viia,” lausus Karayannopoulos.

“Avaldan siirast tänu meie Sillamäel töötava mitmesaja töötaja nimel selle toetuse eest, mida Eesti on meie tegevusele osutanud. Neo ootab väga, et saaksime jätkata panustamist nii uute töökohtade loomisse Eestis ja Euroopas, dekarboniseerimisse kui ka ringmajanduse eesmärkide täitmisesse,” sõnas Karayannopolous.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles