VIDEO Kirikuõpetaja Peeter Kaldur: kestku jõulurahu kõikidel päevadel

Erik Gamzejev
Copy
Jõulurahu väljakuulutamine Jõhvis.mp4
Jõulurahu väljakuulutamine Jõhvis.mp4 Foto: Pilt videost

Jõhvi Mihkli kogude õpetaja Peeter Kaldur kutsus üles jõulurahu pidama mitte ainult kanutipäevani 13. jaanuaril, vaid kõikidel päevadel.

"Mis siis pärast jõulurahu kestmist kanutipäevani ,13. jaanuaril, saab? Kas siis tuleb suur jõulurahutus?" küsis reede keskpäeval Jõhvi keskväljakul toimunud jõulurahu väljakuulutamise tseremoonial Peeter Kaldur. "Ma loodan väga ja palvetan selle eest, et suudaksime jõulurahu pidada mitte ainult 13. jaanuarini, vaid ka peale seda igal päeval."

Kaldur sõnas, et jõulurahu on eeskätt inimeste südametes. "Andku Jumal seda, et me oskaksime ka perekonnatülides rahu säilitada ja need tülid kustutada. Et me suudaksime teha, kõik, mis meist endist sõltub, et rahu oleks meie kõikide keskel," ütles ta

Jõhvi vallavanem Maris Toomel kuulutas välja jõulurahu Rootsi kuninganna Krisiina käsusõndadega: "Homme, kui see Jumalale on meelepärane, jõuab kätte meie Issanda ja Lunastaja armurikas sünnipäev. Ja sellepärast olgu nüüd välja kuulutatud üleüldine Jõulurahu, ja olgu kõik asjaosalised üles kutsutud seda püha pühitsema sobiliku hardusega, ja ka muidu ennast üleval pidama rahulikult ja viisakal kombel. Kes aga selle rahu vastu eksib ja Jõulurahu seadusevastase või ka ebasobiva käitumisega rikub, seab ennast sellega raskendavate asjaolude kätte süüdi ja langeb karistuse alla, nagu seda igaühe kohta Seadus ja korraldused ette näinud on. Ja lõpetuseks olgu kogu riigi elanikkonnale soovitud rõõmurikkaid Jõulupühi ja Jõulurahu, mis kestku terves riigis Kanutipäevani 13. jaanuarini. Rahulikke jõulupühi teile kõigile," sõnas Toomel.

Jõulurahu väljakuulutamise tseremoonial esinesid Jõhvi Big Band, Kersti Pärnametsa laululapsed ja Tammiku naisrahvatantsurühm. Traktoriga saabus keskväljakule jõhvilasi tervitama jõuluvana Valdemar koos päkapikkude ja kutsus üles inimesi üksteist kallistama. 

Jõulurahu tava ulatub juba 17. sajandisse ning kuulub Eesti, Soome ja Rootsi õigusriikluse ühisaega. Traditsioon sai alguse Rootsi kuninganna Kristiina valitsusajal aastail 1632-1654.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles