Vahetult enne jõule põles Konjus maha tuntud koertekooli pidaja Heiki Vilde kodu

Külli Kriis
, ajakirjanik
Copy
Nädal pärast kohutavat õnnetust peavad Heiki (vasakul) ja Raimond Vilde juba plaani, kuidas uus kodu võimalikult kiiresti üles ehitada.
Nädal pärast kohutavat õnnetust peavad Heiki (vasakul) ja Raimond Vilde juba plaani, kuidas uus kodu võimalikult kiiresti üles ehitada. Foto: Matti Kämärä / Põhjarannik

Katlamajast alguse saanud põlengus kodu ja kogu vara kaotanud perel on nüüdseks tänu headele inimestele nii ajutine peavari kui ka kõik esmavajalik olemas.

21. detsembri õhtul kella üheksa paiku jalutas Heiki Vilde veel õues koeri. Pool tundi hiljem end koos abikaasa Jelenaga magama sättides keeras ta köögis veekraani lahti ja avastas, et kuuma vett ei tule.

Mõtles seepeale, et väljas oli kõva tuul, võib-olla võttis kusagilt toru kinni. Ta läks kiiresti kontrollima ning nägi maja teises otsas asunud katlamaja pool sinist auru ja lainetavat vett − torustik oli juba katki.

"Jooksin trepist üles ja tegin ukse lahti, katlamaja oli sinist suitsu täis, vaja kustutama hakata. Hakkasin vett loopima, siis viskas leegi üles ja niipea kui selle paugu pani, olin ma trepist all. Enam üles ei saanudki minna, hõikasin naisele, et helistagu kiiresti tuletõrje välja," kirjeldas Heiki Vilde kohutava õnnetuse algust.

Esimene mõte oli loomad päästa

Perepoeg Raimond Vilde oli parasjagu Rakveres, kui ema helistas ja tulekahjust teada andis.

Teadsin, et isal endise päästetöötajana ei ole seda hirmutunnet nii palju ja ta läheb ka leekidesse.

Raimond Vilde

Poeg hüppas kohe autosse ja hakkas Jõhvi poole sõitma. Teel olles helistas uuesti emale, et küsida, kas kõik on elus, aga endast väljas ema ei suutnud rääkida.

Vildede 40 aastat oma kätega rajatud kodu põles mõne tunniga ahervaremeks.
Vildede 40 aastat oma kätega rajatud kodu põles mõne tunniga ahervaremeks. Foto: Matti Kämärä / Põhjarannik

"Teadsin, et isal endise päästetöötajana ei ole seda hirmutunnet nii palju ja ta läheb ka leekidesse. Oligi läinud, jooksis sellest keskmisest uksest sisse, kus meil koerte kennelid olid. Üks suurem tuletõrjuja võttis tal kratist kinni ja tõmbas majast välja, edasi hoidsid politseinikud teda kinni, et ta uuesti sisse ei läheks. Umbes minuti jooksul pärast seda kukkus teine korrus alla. Kui nad ei oleks jõudnud isa sealt välja tirida, oleks tema ka sinna alla jäänud," rääkis Raimond Vilde.

Tulekahju puhkedes oli majas 14 koera, osa neist Vildede juures hoiul olnud loomad.

11 koera õnnestus Jelena ja Heiki Vildel välja saada, kolm koerahinge jäid paraku tulle.

Heiki Vilde ütles, et esimene mõte oli loomad päästa. Kõigepealt visati kiiresti välja kassid, siis riburada koerad. Oma vara päästa ei tulnud pähegi.

"Kolmest tulle jäänud koerast kaks olid juba vanad, 15aastased, neil võis esimese paanikaga süda üles öelda, olid seal pikali," lootis ta, et ehk õnnestub nad õues elule turgutada. Neid koeri välja tooma teda enam ei lastud. Ja siis kukkus lagi tema ja koerte vahele.

Kutsikate kaudu tuntakse Vildesid paljudes riikides

Kuni kodu uuesti üles ehitatakse, elavad Heiki ja Jelena Vilde koos oma üheksa koera ja kahe kassiga Jõhvis sõprade tühjalt seisnud majas.

"Esmavajalikud riided ja jalanõud on neil olemas − nad jooksid ju majast välja ööriietes, ainult jope peale visatud ja kalossid paljaste jalgade otsas. Füüsiliselt nad õnneks palju viga ei saanud − mõlemal on kergemaid põletusi ja isal trepil kukkumisest sinikad − ja ka vaimne seisund hakkab paremaks minema," ütles Raimond Vilde, et vaikselt püütakse hakata juhtunut selja taha jätma.

Abi ja tuge on Vildede pere saanud väga paljudelt, seda nii rahalise toetuse kui asjadena. Soomest näiteks lubati lähiajal saata koertele vajalikke tarvikuid.

"Me aretame idaeuroopa lambakoeri ja korgisid, meie kutsikaid on üle maailma ja hästi paljud inimesed teavad meid. Oleme paljudel aidanud nende koertega seotud muresid lahendada ja nüüd aitavad nemad meid. Samuti on mul palju sõpru, kes kohe appi tulid," rääkis Raimond Vilde.

Rahaga saab peret toetada, tehes annetuse Jelena Vilde kontole EE792200221019544420. Kes soovib muul moel abi pakkuda, võib Facebookis Raimond Vildega ühendust võtta.

"Asju meil vaja ei olegi, küll aga kulub väga ära igasugune abijõud, kui siin lammutama ja hiljem ehitama hakkame," ütles ta.

Aastakümnete töö põles tuhaks

Konju kodu on Heiki Vilde ehitanud ja aina ümber ehitanud 40 aastat.

"Ostsin selle palkmaja siis, kui kolhoosis töötasin, ehitasin ise üles," meenutab ta. "Jooksvalt uuendasime elektrisüsteemi, ehitasime uued torustikud, hiljem tulid keskküte ja kaminahjud, viimati tegime teisele korrusele ilusad puittrepid. Pärast viimast suuremat ümberehitamist oleme nüüd kümme aastat sees elanud."

Teisipäeval toimetasid põlengukohal ehitusfirma ja kindlustusseltsi inimesed.

Esmane hinnang oli, et kõik, mille tuli alles jättis, tuleb maatasa lammutada ja vanale vundamendile nullist uus maja ehitada.

"Kohe, kui lammutusloa saame, hakkame tegutsema, nii lammutame kui ehitame oma jõududega," kiitis Heiki Vilde poeg Raimondit, kes kõige korraldamise algusest peale enda kanda võttis ja sellega fantastiliselt hästi toime tuleb.

Märtsis-aprillis võiks tema hinnangul juba ehitama hakata.

"Sellisega hooga, nagu mu poeg seda korraldab, tulevad meil järgmised jõulud juba uues majas."

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles