Jõhvi püüab lumetormis teid läbitavatena hoida

Erik Gamzejev
Copy
Hommikul alanud tihe lumesadu koos tormituulega tegid liikumise nii kahel jalal kuiga neljal rattal keeruliseks.
Hommikul alanud tihe lumesadu koos tormituulega tegid liikumise nii kahel jalal kuiga neljal rattal keeruliseks. Foto: Peeter Lilleväli / Põhjarannik

Jõhvi vallavalitsus püüab esmaspäevases lumetormis hoida teed läbitavatena, hoolimata sellest, et maapiirkondades käib teede puhastamine ajutiste kokkulepete põhjal, kuna eelmine leping lõppes laupäeval ja uut ei saa veel sõlmida. 

Jõhvi vallavalitsuse majandusnõunik Arno Uprus ütles, et valla teede hoolduse lepingupartner osaühing N&V püüab linna piires tugevale tuisule vaatamata põhilisi sõiduteid ja ka kõnniteid lumest puhtaks saada. "Igale poole korraga ei jõua. Kusagil peab ikka tunde ootama. Kuid mida rohkem on firmal tehnikat, seda paremini on võimalik ka tuisu ajal tegutseda," ütles ta, märkides, et selles osas tuleb ette ka optimaalne piir, sest ei ole mõeldav hoida nii palju eritehnikat, mis enamiku aastast kasutuseta seisab. 

Upruse sõnul püütakse selle poole, et teisipäeva hommikul kella seitsmeks oleks enamik teid lumest puhtad. "Aga esmaspäeval on tulnud põhiteid ka mitu korda puhtaks lükata," sõnas ta. 

Jõhvi linna hõlmava esimese tsooni osas on vallavalitsus hankel ainsana osalenud osaühinguga N&V uue lepingu värskelt sõlminud. Põhiliselt maapiirkondadesse jääva teise ja kolmanda tsooni teid hooldavad praegu ajutise tunnitasu alusel mitmed eri firmad.

Nendes tsoonides ei saanud vallavalitsus odavaimat hinda pakkunud  N&Vga lepingut veel sõlmida, kuna selles hakes osales ka teisi pakkujaid ja 14 päeva jooksul on neil võimalik hanke tulemusi vaidlustada.

Uprus kinnitas, et püsilepingu puudumise tõttu ei jää Jõhvi valla maapiirkonna teed hooldamata. "Traktorid on väljas, kontrollime sõidetavust, rallime just Aivo Tammega [vallavalitsuse majandusspetsialist] mööda vallateid. Osades kohtades on teed puhtaks lükatud, mõnes kohas veel mitte. Praegu tuiskab maru kähku jälle tee täis. Loodetavasti ei tule nüüd ülevalt lund juurde," ütles Uprus esmaspäeva pärastlõunal. 

Järgneval nelja ja poole aasta jooksul läheb Jõhvi teede ja haljasalade hooldamine maksma ligemale neli miljonit eurot. Vallavalitsus sai osaühingu N&V hanke võitjaks tunnistada alles läinud reedel, kuna alles neljapäeval andis volikogu garantii selleks vajalikule rahasummale.

Varem oli volikogu seadnud hinna piirmääraks 3,3 miljonit eurot. Kaks korda läbi viidud hanke käigus nii madala hinnaga pakkumisi ei tulnud. 

Ilmateenistuse hoiatuse kohaselt puhub esmaspäeval Ida-Virumaal loode- ja põhjatuul 13-18, rannikul puhanguti 23 m/s. Teisipäeva öösel peaksid tormituuled nõrgenema. Hommikul on Jõhvis oodata põhjatuult tugevusega 5-6 m/s ja külma 4-5 miinuskraadi. 

Päästeameti soovitused tormi ajal tegutsemiseks

Enne tormi

  • Korja õuest kokku tuulega lendu tõusta võivad esemed.
  • Pargi sõiduk lagedale või garaaži.
  • Arvesta võimalike elektrikatkestustega: varu koju piisavalt toitu ja jooki
  • Tangi auto kütusepaak täis.

Tormi ajal

  • Püsi siseruumides.
  • Väldi autosõitu. Kui sõit on vältimatu, vali sobiv sõidukiirus ning arvesta teele langeda võivate puude või muude takistustega.
  • Hoia eemale maha langenud elektriliinidest. Teavita neist Elektrilevi rikketelefoni numbril 1343 ja eluohtlikest olukordadest häirekeskust numbril 112.
  • Võimalusel väldi ahju kütmist – korsten võib tugeva tuule tõttu tagurpidi käima hakata ja suitsu tuppa puhuda.
  • Inimvigastuste ja otsest ohtu põhjustavate purustuste korral helista hädaabinumbril 112.

Juhul kui elekter peaks katkema

  • Teavita sellest ka elektriettevõtteid.
  • Elektrikatkestuse korral kasuta valgusallikana pigem patareidel töötavat taskulampi, mitte küünlaid.
  • Jälgi infokanaleid täiendavate prognooside ja käitumisjuhiste saamiseks: abiks on patareidega raadio või autoraadio.
  • Tunne huvi, kas sinu tutvuskonna vanemate inimestega on samuti kõik korras.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles