Olümpiaks valmistuv Aveli Uustalu võitis Soomes FIS sarja võistluse

Erik Gamzejev
Copy
Aveli Uustalu tõusis pühapäeval  Soomes Leppävaaras poodiumi kõrgeimale astmele tänu võidule 10 km klassikasõidus.
Aveli Uustalu tõusis pühapäeval Soomes Leppävaaras poodiumi kõrgeimale astmele tänu võidule 10 km klassikasõidus. Foto: Erakogu / Espoon Hiihtoseura

Pekingi taliolümpiaks valmistuv Aveli Uustalu võitis Soomes Leppävaaras peetud rahvusvahelise suusaliidu FIS sarja võistlusel 10 km klassikastiilis sõidu ja oli vabastiili sprindis teine. 

Illuka vallast Ohakvere külast pärit 21aastane Uustalu edesetas 10 km rajal temast viis aastat vanemat  soomlannat Katariina Lonkat 5,9 sekundiga. Lonka tuli kuu alguses Soome meistrivõistlustel samal alal seitsmendaks, kuid enamik Soome esinduskoondise naissuusatajad seal kaasa ei teinud. 

Neljandaks tulnud eestlannast Teesi Tuulest oli Uustalu kiirem minuti ja kuue sekundiga. Nädal aega tagasi toimunud Eesti meistrivõistlustel samal distantsil, kus Uustalu võitis Tatjana Mannima järel hõbemedali, edestas ta Teesi Tuult vähem -  40 sekundiga. 

Rajal oli 14 osalejat, peale Uustalu ja Tuule, olid kõik ülejäänud soomlannad. 

Laupäeval Soomes sõidetud vabastiili sprindis tuli Uustalu teiseks. Temas kiirem oli vaid aasta alguses Soome meistrivõistlustel sprindis seitsmendaks tulnud Rebecca Ehrnrooth. Eelsõidus näitas Uustalu kolmandat aega. 

Aveli Uustalu avaldas  sotsiaalmeedias rahulolu eduka nädalavahetuse üle Marjon Hiihdot nime kandvatel  võistlustel. "Klassikas on tunne hea ja kindlasti läheb see start kirja kui üks parimatest sel hooajal," märkis ta. 

Eelmise hooaja alguses mitu Eesti meistritiitlit võitnud Aveli Uustalu suusatajakarjäär sai eelmisel aastal tervisemurede tõttu mitu tagasilööki. Jaanuaris põetud koroonaviirus rikkus nii juunioride kui ka täiskasvanute maailmameistrivõistluste stardid.

Tema endise treeneri ja praeguse nõustaja Timo Juursalu sõnul läks suvine ettevalmistus hästi ning sügisel tehtud jooksutestidel näitas Aveli elu parimaid tulemusi. "Ilmselt treenis ta pisut liiga innukalt ja suurte koormustega. Hooaja esimeste katsevõistluste eel tuli aga kallale uus külmetushaigus, mis lõi ettevalmistuse kuuks ajaks sassi," sõnas ta.

Praeguseks on Uustalu aga taastunud ja tema vorm liigub tõusuteel, seda näitasid ka äsjaste Eesti meistrivõistluste stardid. Ta võitis 10 km distantsil hõbeda. Vabastiilis sprindis oli tal eelsõidus kolmas tulemus, kuid võistluse nurjas kukkumine poolfinaalis.

Juursalu sõnul on selge, et olümpialt ei tasu loota kõrgeid kohti ja sinna minek on eelkõige kasulik tulevikuks suurvõistluste kogemuse saamise huvides. "Kuid oluline on jõuda olümpia ajaks parimasse vormi, sest seejärel tulevad ka juunioride maailmameistrivõistlused Norras," ütles Juursalu, kes ise on minemas olümpiamängudele Eesti suusakoondise hooldemeeskonna liikmena. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles