Toila vald soetab keskkonnarahaga elanikele kodukompostrid

Põhjarannik
Copy
Mäetaguse lasteaias pannakse köögijäätmed juba hea mitu aastat kompostrisse, kus need väärt aiarammuks muutuvad.
Mäetaguse lasteaias pannakse köögijäätmed juba hea mitu aastat kompostrisse, kus need väärt aiarammuks muutuvad. Foto: Siiri Pakkas

Mullu sügisel said omavalitsused keskkonnainvesteeringute keskuselt (KIK) toetust küsida, et oma elanikele biojäätmete kogumiseks konteinerid või käitlemiseks kompostrid soetada.

Toetust sai 31 omavalitsust, Ida-Virumaal ainsana Toila vald: ligemale 40 000 eurot 450 kompostri ja 200 konteineri ostmiseks.

"Küsisime enne oma inimestelt, kes neid mahuteid sooviksid, ja toetust küsides panime väikese varu juurde," rääkis vallavalitsuse keskkonnaspetsialist Vladimir Tužilkin.

Hange mahutite soetamiseks korraldatakse lähiajal, et need juba suve alguses kasutusse saaks võtta.

"Kui konteinerid ja kompostrid olemas, siis kõigepealt pakume neid inimestele, kes oma soovist eelmisel aastal teada andsid, seejärel pakume teistele, kelleni ehk info õigel ajal ei jõudnud," ütles Tužilkin.

Iga omavalitsus otsustab ise, kas annab kompostri või konteineri elanikele tasuta (siis jääb see omavalitsuse omandisse) või loovutab selle elanikele omaosalustasu eest. Toila otsustas need oma elanikele tasuta anda.

Kompostrite ja konteinerite kasutamise kohustus kehtib kolm aastat.

Eelmise aasta lõpus sai Toila vald keskkonnatoetust ka elanikelt eterniidi kogumiseks, seda on kavas teha Järve jäätmejaamas. Eterniidi kogumist toetab KIK ka Jõhvi vallas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles