Ordenisaaja Vello Lilium: "See on küll suur pauk. Selle peale pean suusad alla panema!"

Sirle Sommer-Kalda
, ajakirjanik
Copy
Vello Lilium saab suvel 85, aga paneb siiani aeg-ajalt suusad alla. Äsja elas ta kaasa oma kunagise õpilase Aveli Uustalu olümpiadebüüdile.
Vello Lilium saab suvel 85, aga paneb siiani aeg-ajalt suusad alla. Äsja elas ta kaasa oma kunagise õpilase Aveli Uustalu olümpiadebüüdile. Foto: Matti Kämärä/Põhjarannik

"Oi-oi-oi, ärge vanainimesele infarkti põhjustage," kostab legendaarne suusatreener Vello Lilium, kui kuuleb Põhjarannikult õnnitlemise põhjust − presidendi otsust tunnustada tema elutööd Valgetähe 5. klassi teenetemärgiga.

Äsja elas Vello Lilium kaasa kunagisele õpilasele Aveli Uustalule, kes tegi Pekingis oma olümpiadebüüdi. "Kahju, et tal ei läinud seal hästi. Viimasel distantsil väsis ära, kurb oli kohe vaadata."

84aastane Vello Lilium elab suusatamisele kaasa teleekraani kaudu ja pole ka ise seda kunsti unustanud.

"Olen sel talvel 6-7 korda kodu lähedal suusatanud, aga nii tatsa-tatsa mööda traktoriteed, mitte õigel suusarajal. Hakkan juba tundma, et suusatamine on raskem kui käimine − varem oli vastupidi. Aga see uudis on küll suur pauk. Selle peale pean jälle suusad alla panema!"

Elektrit poleks vajagi

Vello Liliumi esitas teenetemärgi saamiseks Pille Juursalu − Timo Juursalu ema. Vello Lilium oli Illukal Timo treener ja Timo on aastaid treeninud Avelit.

"Timo armastus suusatamise vastu sai alguse sellest, kui ta käis esimeses klassis ja mõtlesime, mida lapsele jõuludeks kinkida. Ostsime talle Karhu suusad ja kepid. Vello ütles selle peale: "Kes see kõva mees tahab olla, et selliste suuskadega tuli?" Pärast tuligi kõva mees!" naerab Pille Juursalu.

Tema sõnul polnud Vello Timole lihtsalt treener, vaid vanaisa eest. "Vello oli nagu meie pere liige. Ta hoidis oma õpilasi, kogu aeg vedas neid oma autoga. Vello headus on ikka super! Ma hindan väga inimesi, kes teevad oma tööd suure entusiasmi, hoole ja armastusega," ütleb Pille Juursalu.

Ta meenutab ühte võistlust, kui Vello õpilased õppisid juba Audentese spordigümnaasiumis ja saavutasid võistlustel kaksikvõidu. "Vello autasustamisele ei läinud. Läks hoopis bussi ja nuttis seal. Tal on nii suur süda! Kui selliseid inimesi oleks rohkem, poleks elektrit vajagi - kogu Eesti säraks."

Võttis sõnatuks

"Ma olen sõnatu," ütleb Valgetähe IV klassi teenetemärgi pälvinud Piia Tamm, kauaaegne Jõhvi kontserdimaja direktor, kes juhib praegu Viru filmifondi ja Ida-Viru loomeklastrit. "Ühel hetkel hakkasid tulema õnnitlused, millest ma mitte midagi aru ei saanud, sest tegelesin kõige muuga."

Pressiteatest luges Piia Tamm hiljem välja, et teenetemärgiga tunnustab riik teda pikaajalise kultuurielu edendamise eest.

"Praegu jätkan sama teemat: ka filmifondis tutvustan Ida-Virumaad, loon uusi koostööprojekte ja arendan regiooni kirglikult edasi nagu varem. Teen seda lihtsalt teise nurga alt ja teises valdkonnas. Tänan neid, kes on seda tööd märganud, ja kõiki kaasteelisi − Ida-Viru on üks suur koostegemise koht," tõdeb Tamm.

"See on väga suur üllatus," tunnistab Valgetähe 5. klassi teenetemärgi kavaler, kauaaegne rahvakultuuri spetsialist Erika Kõllo, kes kuulis uudist rahvakultuurikeskuse kommunikatsioonijuhilt. Samal ajal on Kõllo rahvakultuurikeskuses tööd lõpetamas ja ootab endale head mantlipärijat.

"Esialgu jään edasi tööle omavalitsuste liitu kultuurispetsialistina ning jätkan laulu- ja tantsupeo Ida-Virumaa kuraatorina, aga mõtlesin, et on aeg töökoormust vähendada."

Valgetähe medali pälvivad Ida päästekeskuse Ida-Virumaa piirkonna juhataja Tarmo Anton ja Ida-Viru keskhaigla nakkushaiguste arst Natalia Nikitina.

Eesti tunnustab vabariigi aastapäeva eel teenetemärkidega kokku 148 inimest.

"Riik tunnustab oma teenetemärkidega inimesi, kelle sihikindlus, ennastsalgavus, pühendumus, leidlikkus või looming on eeskujuks paljudele teistele ning on muutnud kogu Eesti paremaks, hoolivamaks, märkavamaks, ettevõtlikumaks," märkis president Alar Karis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles