Tallinna tehnikaülikooli parim arendustöö sündis mullu Virumaa kolledžis

Põhjarannik
Copy
Tehnikaülikool valis 2021. aasta parimaks  arendustöö, mid keskendus põlevkivi ja teiste orgaaniliste materjalide koostöötlemisele ning saadavate produktide omaduste uurimisele.
Tehnikaülikool valis 2021. aasta parimaks arendustöö, mid keskendus põlevkivi ja teiste orgaaniliste materjalide koostöötlemisele ning saadavate produktide omaduste uurimisele. Foto: Tallinna Tehnikaülikool

Tallinna tehnikaülikool valis eelmise aasta parimaks arendustööks Virumaa kolledžis tehtud uuringu, mis käsitles plastjäätmete ja põlevkivi töötlemist pürolüüsi protsessis.

Arendustöö „Põlevkivi ja teiste orgaaniliste materjalide koostöötlemine ja saadavate produktide omaduste uuring“ nihutab avaramaks ringmajanduse võimalusi. Tänu sellele saab tulevikus õli tootmisel vähendada põlevkivi osakaalu ja asendada seda plastijäätmetega, millel on seni taaskasutusvõimalused puudunud. 

Põlevkivi kompetentsikeskuse kütuste tehnoloogia teadus- ja katselabori uurimisrühma liige, Virumaa kolledži vanemteadur Hella Riisalu märkis, et tehtud rakendusuuringud lõid nii reaalse baasi edasisteks pilootkatseteks kui ka metoodilise skeemi edasisteks erinevate materjalide koospürolüüsi uuringuteks. „Lisaks on kogu uuring aluseks nii rohepöörde kui ka ringmajanduse põhimõtete reaalsele rakendamisele põlevkivitööstuse ja teiste sektorite koostöös, kasutades ära juba olemasoleva tehnoloogia võimalusi," sõnas ta. 

Lisaks Riisalule kuulusid uurimisrühma Olga Pihl, Larisa Grigorieva, Dmitri Suštšik, Larissa Kruglenkova, Julia Kravetskaja, Viktoria Petrova, Nadežda Merkulova ja Kai-Liis Vesper.

Paremate arendustööde arvestuses jõudis esikolmikusse veel teinegi Virumaa kolledži töö. Kolmanda koha pälvis uuring „Virumaa Digi- ja Rohetehnoloogiate Innovatsioonikeskuse kontseptsiooni arendus ja realisatsioon“.

Uurimisrühma liige ja Virumaa kolledži direktor Mare Roosileht märkis, et arendustöö eesmärk oli töötada välja Ida-Virumaa õiglast üleminekut toetav uus innovatsioonimudel, mis vastaks ühtlasi tööstuse rohe- ja digipöörde vajadustele. „Loodud uus keskus ViDRIK aitabki luua koostöös TalTechi eri uurimisrühmadega ettevõtetele vajalikke tänapäevaseid efektiivseid ja säästlikke lahendusi tehnika ja IT valdkonnas," sõnas ta. 

Lisaks Mare Roosilehele kuulusid uurimisrühma Vladimir Kuts, Alar Kuusik, Allan Niidu, Karle Nutonen, Tauno Otto, Sergei Pavlov, Heiko Põdersalu, Anton Rassõlkin, Argo Rosin, Fjodor Sergejev ja Toomas Vaimann.

Tallinna tehnikaülikooli paremate töötajate ja ettevõtmiste tunnustamisel tuli Virumaa kolledžile veel üks auhind. Kolledži õppedirektor Anu Piirimaa valiti tehnikaülikooli parimaks tugitöötajaks. 

Tallinna tehnikaülikool valis Virumaa kolledži õppedirektori Anu Piirimaa 2021. aasta parimaks tugitöötajaks.
Tallinna tehnikaülikool valis Virumaa kolledži õppedirektori Anu Piirimaa 2021. aasta parimaks tugitöötajaks. Foto: Matti Kämärä (Põhjarannik)
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles