Politsei keelab vaenuliku sümboolikaga avalikud koosolekud

Põhjarannik
Copy
Selliseid punalippude ja Venemaa lippude all toimuvaid kogunemisi nagu varasematel aastatel 9. mail Narvas ja ka teistes linnades, ei tohi sel aastal korraldada.
Selliseid punalippude ja Venemaa lippude all toimuvaid kogunemisi nagu varasematel aastatel 9. mail Narvas ja ka teistes linnades, ei tohi sel aastal korraldada. Foto: Ilja Smirnov / Põhjarannik

Politsei keelab võimalike provokatsioonide ärahoidmiseks 26. aprillist kuni 10. maini avalikud koosolekud, mis võivad õhutada vaenu ja kus kasutatakse agressori sümboolikat.

Politsei keelab 9. mai tähistamisega seotud avalikud koosolekud ja seal sõjasümboolika kasutamise, et vältida provokatsioone. Keelatud on näiteks Nõukogude Liidu ja Vene Föderatsiooni lipud, georgi lindid ja vormirõivad.

Politsei teatel ei ole teises maailmasõjas langenute mälestamine keelatud, kuid seda ei tohi kasutada vägivalla ja vaenu õhutamiseks inimeste vahel.

Politsei- ja piirivalveameti peadirektor Elmar Vaher sõnas, et teises maailmasõjas hukkunute mälestamine peab tänavu 9. mail ja edaspidi erinema eelnevatetest aastatest. "Eesti riik on suhtunud 9. mai üritustesse siiani tolerantselt, kuid Venemaa praegune tegevus Ukrainas välistab Eestis avalikud koosolekud, millega avaldatakse toetust agressorriigile ja kus eksponeeritakse sõjasümboolikat," ütles ta.

Elmar Vaher lisas, et politsei on sel päeval väljas suurendatud jõududega. "Laseme sümbolid eemaldada, reageerime rikkumisele ning vajadusel peame kinni rikkujad, kes õhutavad vaenu või käituvad ohtlikult,“ ütles Elmar Vaher.

Mis on 9. mail lubatud ja mis mitte

* Eesti politsei ei keela hukkunute mälestamist. Inimesed saavad tulla kalmistule, langetada pea, asetada lilled ning mälestada hukkunuid.

* Mälestamine peab toimuma väärikalt: mälestamist ei tohi kasutada teiste rahvaste või inimeste vastase vaenu ja vägivalla õigustamiseks või õhutamiseks, ehk mälestada tuleb ilma lippude-lintideta.

* Politsei kutsub üles mitte kandma sümboleid, mis võivad teisi inimesi häirida: mitte kasutama Nõukogude Liidu ja Venemaa lippe, sõjasümboolikat, vormirõivad ja Z-sümboolikat.

* Politsei kutsub inimesi üles mitte minema 9. maiga seotud kogunemistele, mille eesmärgiks on tekitada provokatsioone.

* Juhul, kui inimesed märkavad agressiooni toetavat sümboolikat, tuleb sellest teada anda.

Allikas: politsei- ja piirivalveamet

Keeld kehtib 10. maini, kuid vajadusel seda pikendatakse, sest vaenuliku sümboolika eksponeerimine ei ole Eesti avalikus ruumis aktsepteeritav ka muul ajal.

„Politsei pöörab tähelepanu sellise sümboolika kasutamisele. Seni registreeritud juhtumite pinnalt saame öelda, et neid kasutatakse provotseerimise eesmärgil. Praegu politseinikud vestlevad inimesega, kes sümbolit kannab ja paluvad selle eemaldada, kuid 9. mai lähenedes oleme valmis vaenuliku sümboolika kasutamisel resoluutsemalt reageerima ning alustame selle osas ka menetluse,“ ütles politseijuht Elmar Vaher.

Langenute mälestamine ei ole Eestis keelatud ja ka 9. mail võib hukkunuid mälestada kalmistul lille ja küünla asetades.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles