Kriisiaeg pole muutnud riigi plaane põlevkivist loobumiseks

Põhjarannik
Copy
Elektrijaam.
Elektrijaam. Foto: Matti Kämärä / Põhjarannik

Energia- ja julgeolekukriis pole mõjutanud valitsuse plaane taanduda põlevkivienergeetikast ning viia läbi rohepööre, mille üks osa on korraldada Ida-Virumaal õiglane üleminek uuele majandusmudelile.

"Viimaste kuude jooksul on mitmelt poolt huvi tuntud, kuidas mõjutavad õiglase ülemineku kulgu Ukraina sõda ning energiakriis," rääkis riigihalduse minister Jaak Aab. "Riigi plaanid ei ole siin muutunud. Tõsi, kõrgete energiahindade tõttu ja energiajulgeoleku tagamiseks töötavad praegu ka põlevkivijaamad, kuid pikaajaline plaan on jätkuvalt jõuda kliimaneutraalse majanduseni," sõnas minister ja lisas, et praegu peab riik kindlustama, et Ida-Virumaal tekiksid tulevikus uued töökohad just väljaspool põlevkivisektorit.

"Kokkuvõttes on viimaste kuudega huvi Ida-Viru vastu hoopis kasvanud, sest ehkki mõned ettevõtted on otsustanud oma projektid piirkonnas esialgu peatada, on uued huvilised kohe peale tulnud."

Ülemineku koordinaatori Ivan Sergejevi sõnul on Euroopa Komisjonile esitamiseks kohe valmis õiglase ülemineku territoriaalse kava lõplik versioon. "Meil on komisjoniga käinud algusest peale väga tihe koostöö ning oleme tegelikult Euroopa riikidest üks esimesi, kes oma üleminekukava esitab. Ootame sellele kinnitust sügisel," ütles Sergejev.

Kuna ajagraafik on tihe, loodetakse mõne õiglase ülemineku fondi rakendusmeetmega startida juba suvel. "Praegu töötame selle nimel, et saaksime Ida-Virumaal programme tõhusalt rakendada ning piirkonnas oldaks Euroopa Liidu ja riigi pakutavatest võimalustest maksimaalselt teadlikud," märkis Sergejev.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles