Virumaa kolledži tudengid soovivad viia targa linnumaja massidesse

Sirle Sommer-Kalda
, ajakirjanik
Copy
Tavalise pesakasti teeb targaks see, kui lisada sellele andurid liikumise tuvastamiseks, sise- ja välistemperatuuri, suhtelise õhuniiskuse ja CO2 mõõtmiseks ning kaamerad, mis edastavad pesakasti elanikest pilte ja videoid.
Tavalise pesakasti teeb targaks see, kui lisada sellele andurid liikumise tuvastamiseks, sise- ja välistemperatuuri, suhtelise õhuniiskuse ja CO2 mõõtmiseks ning kaamerad, mis edastavad pesakasti elanikest pilte ja videoid. Foto: Matti Kämärä / Põhjarannik

Tallinna tehnikaülikooli Virumaa kolledži magistrandid valmistasid andurite ja kaameratega pesakasti prototüübi sooviga, et mitte ainult teadlased, vaid kõik loodushuvilised saaksid jälgida lindude elu.

Üliõpilaste idee oli minna kaugemale levinud tarkadest linnusöögimajadest ja luua lahendus, mis võimaldaks jälgida linde tervel pesitsusperioodil ning mõista, kuidas mõjutavad keskkonnatingimused nende tegevust.

"Tark söögimaja ja pesakast on selles mõttes erinevad lahendused, et pesakastis näeb lindude elu kogu aeg. Söögimajas linnud tulevad ja lähevad ning kogu evolutsioon ei ole silmaga nähtav," selgitas Virumaa kolledži äriinfotehnoloogia magistrant Kristjan Pihus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles