VIDEO Eesti Energia tulevases õlitehases võtab esimesena koha sisse "süda"

Erik Gamzejev
Copy
Uus õlitehas meenutab praeguses ehitusjärgus eemalt vaadates hiidtaburetti, mille peale on Gulliver jätnud kummuli õllepurgi.
Uus õlitehas meenutab praeguses ehitusjärgus eemalt vaadates hiidtaburetti, mille peale on Gulliver jätnud kummuli õllepurgi. Foto: Erik Gamzejev / Põhjarannik

Narva lähedale Auveresse rajatav Eesti Energia uus õlitehas hakkab võtma kuju - esimesena sätivad ehitajad paika hiiglasliku anuma, mille sees hakatakse põlevkivi ja platsijäätmeid õliks kuumutama. 

Eemalt meenutab kerkiv õlitehas praegu neljakandilist hiidtaburetti, mille peale on Gulliver kummuli jätnud oma õllepurgi. Maapinnast ligemale paarikümne kõrgusel asuv 650 tonni kaaluv metallist silinder on tegelikult tulevase õlitehase retort ehk pöörlev anum, kuhu läheb sisse põlevkivi ja pürolüüsi ehk kõrgel temperatuuril kuumutamise tulemusel, tuleb välja õli. 

"See on tegelikult kogu tehase süda," ütleb selle kõrval  platvormil seisev  Enefit Poweri juhatuse esimees Andres Vainola. "Selle paigaldus praegu käib - kokkukeevitamine ja montaaž." 

Kui eelmise Enefiti õlitehase retort valmis Jõhvis asuvas Eesti Energia tehnoloogiaettevõttes ja toimetati ühes tükis Auveresse, siis uue tehase retort pärineb  hanke tulemusel Türgist.  See toodi kohale kolmes osas, mis keevitati omavahel kokku kohapeal selle paikaseadmisel. Retordile tuleb veel ümber 200 tonni raskune müüritis, mis on tähtis isolatsiooni osa. "850 tonni hakkab siin rullikute peal pöörlema," sõnab Vainola. 

Retorditornist mõnikümmend meetrit eemal on valmimas liftitorn. Edaspidi ehitatakse nad kokku üheks hooneks. 

Rajatav õlitehase suudab ühes tunnis töödelda 280 tonni põlevkivi. "Soovime toodanguna kätte saada vedelkütuseid, uttegaasi, bensiini," ütleb Vainoa lisades, et Enefit Power kavatseb tulevikus järk-järgult asendada praegu toorainena kasutatavat põlevkivi plastijäätmete ja vanade rehvide puruga. "Siia kerkib tegelikult ringmajanduse tehas."

Uuest õlitehasest peaks vedelkütuseid tulema Vainola sõnul kahe aasta pärast, 2024. aasta suvel. 

Õlitehase rajamine läheb maksma 321 miljonit eurot. Vaatamata materjalide kallinemisele  maailmaturule ja tarnehäiretele, püsib tehase ehitus Vainola sõnul praegu nii eelarve kui ajagraafiku piirides. 

Ehituse tipp-periood algab tänavu hilissuvel, mil ehitusplatsil hakkab korraga toimetama ligikaudu tuhat ehitajat. Juba praegu on Auveresse rajatud mitmesajast soojakust koosnev linnak, kus asuvad töötajate olmeruumid, ehitusele osalevate kümnete firmade kontorid ja söökla. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles