Alutaguse noored looduskaitsjad võõrustavad eakaaslasi Soomaa rahvuspargist

Külli Kriis
, ajakirjanik
Copy
Mullu augustis käisid noored looduskaitsjad ühel laagripäeval Rannapungerja jõel kanuudega sõitmas ja said selgeks veeohutuse põhitõed.
Mullu augustis käisid noored looduskaitsjad ühel laagripäeval Rannapungerja jõel kanuudega sõitmas ja said selgeks veeohutuse põhitõed. Foto: Anne-Ly Feršel

Kolmapäeval algas Alutaguse rahvuspargis kolm päeva kestev noore looduskaitsja laager, kus tutvutakse piirkonna looduse ning kultuuri- ja militaarpärandiga.

Kevadel käisid Alutaguse noored loodushuvilised külas Soomaa rahvuspargis, kus imetleti sealset viiendat aastaaega, aidati Aivar Ruukelil haabjat ehitada ning käidi ka haabjaga sõitmas.

Nüüd võõrustavad siinsed noored Soomaa omi.

"Lapsi on oodatust vähem," tõdes ühislaagri peakorraldaja Anne-Ly Feršel, et eri põhjustel jäi osa neist tulemata.

Kümne osaleja seas on kuus kohalikku noort, kolm Soomaalt ja üks Jõgevamaalt (tema osaleb Alutagusel juba kolmandas laagris).

Esimesel päeval suunduti pärast Vallo Reimaa kultuuriajaloolist juttu Avinurme, kus uudistati põrandatekkide kudumist ning prooviti kätt kasetohust ja puujuurtest meisterdamisega. Seejärel seati end Kauksi puhkemajas laagrisse ning hilisõhtul mindi koos Uudo Timmiga lendoravaretkele.

Neljapäeval keskendutakse mööda Peipsi põhjarannikut sõites Vasknarvas, Gorodenkas, Kuremäel ja Jõugal looduse kõrval militaarajaloole, giidiks Tõnis Tolpats Sinimäe muuseumist. Tee peal räägitakse ka võõrliikidest ning Jaamakülas võetakse ette lapike vereva lemmmaltsaga ja rohitakse see talgute korras puhtaks.

Reedel ootab eest pikk matkapäev: piki Peipsi kallast kõnnitakse kuni Rannapungerja poolsaareni, kus Narva noored meremehed oma laagrit peavad. Retkel tehakse tutvust nii looduse kui matkatarkustega.

Feršel ütles, et Narva noorte meremeestega on Alutaguse rahvuspargil hea koostöö ja seekord lubasid nood omalt poolt midagi huvitavat välja pakkuda.

"Kui ilm on ilus, saame ehk ka nende purjekatega sõita," loodab ta.

Järgmine ühislaager tuleb sügisel. Kas Alutaguse noored sõidavad siis Soomaale või vastupidi, pole veel otsustatud.

Eesti rahvusparkide noore looduskaitsja ehk Junior Ranger'i kursused toimuvad kõigis kuues rahvuspargis. Kursuste eesmärk on suurendada noorte keskkonna- ja loodusteadlikkust ning luua ja arendada noorte koostöövõrgustikku rahvusparkide ümber. Eestis on kursusi korraldatud alates 2004. aastast, Alutaguse rahvuspark liitus selle ettevõtmisega 2019. aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles