VIDEO ⟩ Sinimägede muuseumi juht: haubits on tapariist, mis ei sobi kuidagi mälestamiseks (2)

Erik Gamzejev
Copy
Aastakümneid Eesti Elektrijaama pääsla lähedal olnud punaarmee haubits asub alates tänasest Vaivara Sinimägede muuseumi õuel.
Aastakümneid Eesti Elektrijaama pääsla lähedal olnud punaarmee haubits asub alates tänasest Vaivara Sinimägede muuseumi õuel. Foto: Peeter Lilleväli / Põhjarannik

Relvad ei ole sobi ohvrite mälestamiseks, vaid nende õige koht ongi muuseumis, leiab Vaivara Sinimägede muuseumi juhataja Ivika Maidre, kes võttis teisipäeval vastu Eesti elektrijaama juurest mahavõetud punaarmee haubitsa.

"Relv, kui selline on esiteks tapariist ja teiseks jõudemonstratsioon," ütles Maidre muuseumi õuele jõudnud haubitsa juures.

Ta lisas, et vaid meelevaldselt saab haubitsale kleepida mälestamise silti. "Minu jaoks need kaks sõna: relv ja mälestamine, üksteise suhtes ikka väga teises otsas. Sellised relvad on kõige õigem panna muuseumisse," sõnas ta. 

Eesti Energia võttis teisipäeval Auveres elektrijaamade ja õlitehaste juures postamendilt maha punaarmee haubitsa ja toimetas selle Sinimäe sõjamuuseumisse.

Eesti Energia kommunikatsioonijuht Reimo Raja ütles, et see haubits ei ole mälestusmärgina üheski registris ja juba varemgi on tekkinud küsmusi, miks selline sõjarelv elektrijaamade pääsla lähedal peab olema.

Energeetikute ametiühingujuht Andrei Zaitsev avaldas toimunu üle meelepaha ja ütles, et suurem osa ametiühingu liikmetest suhtub haubitsa kui mälestusmärgi äraviimisesse äärmiselt negatiivselt. 

Ametiühingujuhi sõnul käitus Eesti Energia juhtkond inetult ja see tekitab rahvustevahelist vaenu.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles