Narva võimuliit otsustas ise tanki teisaldada

Põhjarannik
Copy
06.08.2022, Narva. Tankimonumendi juures.
06.08.2022, Narva. Tankimonumendi juures. Foto: Konstantin Sednev / Postimees Grupp

Narvas võimulolevad fraktsioon Narva Tulevik ja erakond Eesti 200 otsustasid Narva tanki teisaldada.

Kaks Narvas võimulolevat poliitilist jõudu otsustasid pühapäeval, et kutsuvad esimesel võimalusel kokku linnavolikogu, mis teeb linnavalitsusele ülesandeks Narva tanki teisaldamise.

Narva koalitsiooni pöördumine

"Arvestades Eesti Vabariigi otsust viia ära Eesti avalikust ruumist kõik punaarmee monumendid ning meeleavaldusi, mis see otsus on Narvas põhjustanud, teeme otsuse kutsuda esimesel võimalusel kokku Narva linnavolikogu istung, kus võtame vastu otsuse anda Narva linnavalitsusele ülesande demonteerida Narva tank ning viia see ajutiselt ära hoiule suletud ja turvalisse kohta, mis asub Narva linna territooriumil.

Kuna antud monumendi vastu on suur ühiskondlik huvi, siis loome Narva linnavolikogu juurde ajutise komisjoni, mis teeb otsused Narva linna valduses olevate kõikide punamonumentide tuleviku osas. Sellise komisjoni loomise pakkusid välja Narva elanikud ning me peame seda õigeks sammuks olukorras, kus peame saama selguse kõikide Narva territooriumil olevate punaarmee ja nõukogude monumentide saatuse osas."

Eesti 200 Narva piirkonna juhi Denis Larchenko sõnul lähtutakse ettepaneku tegemisel soovist leevendada tanki ümber tekkinud pingeid. “Me peame tegema otsused Narva punamonumentide tuleviku osas ja seda peavad tegema narvakad ise. Me mõistame väga hästi milliseid pingeid on Narva tanki teema ühiskonnas tekitanud ja me ei soovi protsessiga venitada, sest pingeid aina suurenevad. Mitte keegi Narvas ei soovi uue pronksiöö kordumist ja leiame selle küsimuse lahenduse tihedas koostöös kohalike organisatsioonidega. Meil on siiras lootus, et ka linnavolikogu opositsioon toetab meie ettepanekut ning me saame selle teemaga töiselt edasi liikuda,” rõhutas Larchenko.

Erakonna Eesti 200 esimees Kristina Kallas leiab, et Narva linnavolikogu koalitsiooni otsus Narva tank ise demonteerida on õige ja julge ning näitab muutust, mis piirilinna juhtimises on toimunud.

“Pean väga märgiliseks seda, et nädala pikkuse läbirääkimiste tulemusel on narvakad ise jõudnud otsuseni tanki demonteerimise osas. Käisin reedel Narvas ja kohtusin meie meeskonna liikmetega, kust koorus välja otsus, et pingete leevendamise eest lasub vastutus narvakatel endil,” märkis Kallas.

Kallase sõnul näitab Narva volikogu koalitsiooni otsus muutusi, mis piirilinna juhtimises on aset leidnud. “See on suur muutus, mis näitab seda, et tänane Narva volikogu koalitsioon tegutseb kogu Eesti huvides. Narvakad mõistavad väga hästi, milliseid lõhesid ühiskonnas on see monument tekitanud ning kõigi soov on, et me jõuaksime rahumeelsele kokkuleppele. Meil on veel suur töö ees Narvas hariduse reformimisel ja poliitilise juhtimiskultuuri muutmisel, kuid koalitsioon on väga pingelises olukorras teinud õiged otsused,” rõhutas Kristina Kallas.

Esmaspäeval kell 13 kohtub peaminister Kaja Kallas Narva linnavolikogu ja linnavalitsuse liikmetega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles