Ida-Virumaal on kaablivargused järsult sagenenud

Erik Kalda
, ajakirjanik
Copy
Metalli jahtivad kurikaelad kahjustavad sageli ka optilisi kaableid, millest neil kasu pole, kuid mille taastamine on kallis. Pildil optilise internetikaabli paigaldamine.
Metalli jahtivad kurikaelad kahjustavad sageli ka optilisi kaableid, millest neil kasu pole, kuid mille taastamine on kallis. Pildil optilise internetikaabli paigaldamine. Foto: Matti Kämärä / Põhjarannik

Möödunud aasta lõpust hakkasid Ida-Virumaal sagenema kaablivargused, mille puhul varastatud kaabel puhastatakse ja viiakse metalli kokkuostupunkti.

Politsei teatel on kaablivargusi ka varem toime pandud, kuid nüüd sagenesid need taas möödunud aasta lõpus ning sel aastal on suurem varguste kasv olnud alates maikuust. "Kui 2021. aastal oli kaablivargusi Ida-Virumaal kokku 8 juhul, siis selle aasta esimese poolega on kaablivargustest politseile teatatud juba 15 juhul. Peamiselt on kaablit varastatud Kiviõli linnast, aga üksikjuhtumeid on ette tulnud ka Sillamäel, Jõhvis, Lüganusel ja Püssis," kirjeldas Jõhvi politseijaoskonna juhtivuurija Maarja Jaani.

Kaablivargad jätsid sajad Kiviõli ja Kohtla-Nõmme kodud interneti ja telepildita

Kurjategijad lõhkusid ja varastasid läinud aasta jõulude eel Telia kaablikanalisatsioonis sidekaableid, mille tõttu jäid Ida-Virumaal sajad kodud internetiühenduse ja TV-pildita ning häiritud oli ka Telia mobiilside.

Kaablilõhkujatest ja -varastest kurjategijad tegutsesid toona kahel järjestikusel ööl.

Algul lõikasid vargad Kiviõlis katki kaks Telia sidekaablit, millest üks oli linnadevaheline optika. Selle tagajärjel jäi Kiviõli, Püssi ja Kohtla-Nõmme piirkonnas interneti püsiühenduseta ligemale 500 kodu. Samuti oli maas mitme mobiilside tugijaama töö. Järgneval ööl kordus sama muster veidi teises piirkonnas, mille tõttu oli ümberkaudsetes külades häiritud mobiilside.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles