Keskerakond heitis Mihhail Stalnuhhini oma ridadest välja

Põhjarannik
Copy
Mihhail Stalnuhhin visati tema sõnavõtu pärast Keskerakonnast välja.
Mihhail Stalnuhhin visati tema sõnavõtu pärast Keskerakonnast välja. Foto: Sander Ilvest

Keskerakonna juhatus otsustast teisipäeva õhtul heita  Eesti riigijuhte fašistideks nimetanud Ida-Virumaa selle sajandi ühe populaarsema poliitiku Mihhail Stalnuhhini oma ridadest välja.

Keskerakonna esimees Jüri Ratas märkis, et otsuse tingis tema sobimatu väljaütlemine Eesti riigi ja valitsuse aadressil.

"Igal erakonna liikmel, eriti aga riigikogu liikmel, tuleb mõista oma sõnade kaalu ja tähendust. Eesti on vaba ja demokraatlik riik, kus igaühel on õigus oma arvamusele, kuid tegemist oli vale ja ohtliku sõnavõtuga, mis ei ühti Keskerakonna väärtustega. Mihhail Stalnuhhin ei veennud juhatust oma tões ning meie ei veennud teda," edastas Ratas.

Jüri Ratas lisas, et kõigi poliitikute kohus on ühiskonda sel keerulisel ajal ühendada, mitte lõhkuda ja kogukondi vastandada. "Paraku Mihhail Stalnuhhin selle vastu eksis," märkis Keskerakonna esimees.

Riigikogu Keskerakonna fraktsiooni ja Narva linnavolikogu liige Mihhail Stalnuhhin tekitas Eesti avalikkuses ja ka paljude keskerakondlaste seas suurt nördimust, kui rääkis sotsiaalmeediasse postitatud venekeelses videos, et peab Nõukogude sõduritele pühendatud mälestusmärkide mahavõtjaid natsideks. "Tean vaid ühte jõudu, mis tahab maha võtta kõik, mis on pühendatud sõduritele-vabastajatele − need on fašistid, need on avalikud natsid," rääkis Stalnuhhin. "Ja sõltumata sellest, kelleks nad ennast nimetavad: demokraadid, liberaalid, reformistid, parempoolsed − kuidas tahes. Minule on nad nüüd lihtsalt tavalised fašistid. Nad võitlevad nendega, kes võitlesid natsismi vastu. Ja selle mõttega, et me elame riigis, kus ametlikuks ideoloogiaks on natse toetav ideoloogia, tuleb meil kõigil veel harjuda," ütles Stalnuhhin.

Kuigi nii Keskerakonna kui ka teiste suuremate erakondade juhid on Stalnuhhini sõnad hukka mõistnud, ta ise öeldut ei kahetse. "Emotsionaalsusest: uskuge, hoidsin ennast vaos, nii palju kui suutsin ja täpselt nii, nagu teeb seda praegu enamik narvakaid," selgitas Stalnuhhin pühapäeva õhtul Postimehele. Ta seletas üle, et ametlikust ideoloogiast rääkides pidas ta silmas valitsust, mitte aga eesti rahvast, kuid talle tundus, et ideoloogia sidumine mitte rahva, vaid selle valitsejatega on iseenesestmõistetav.

Keskerakonna Narva piirkonna juhatus soovis, et Eesti riigijuhte fašistideks nimetanud Mihhail Stalnuhhini jääks erakonna liikmeks.

Keskerakonna Narva piirkonna juhatuse esimees Tatjana Stolfat kinnitas Põhjarannikule, et Mihhail Stalnuhhini arvamus on lähedane narvalastele ja sealhulgas ka tema valijate arvamusele, kes kogusid allkirju tanki ja teiste mälestussammaste säilitamiseks Narvas.

"Keskerakonna Narva piirkonna juhatus otsustas jätta Mihhail Stalnuhhini erakonna liikmeks," teatas Stolfat teisipäeva hommikul. 

Esmaspäeval õhtul toimunud koosolekul selgitas Stalnuhhin Keskerakonna Narva piirkonna juhatuse liikmetele Mihhail Stalnuhhin tema poolt kasutatud mõistete konteksti. "Juhatus soovitas tal oma mõtted hoolikamalt ja ühemõttelisemalt sõnastada, kasutades kõnes ja intervjuudes keelt, mis ei ole vaenulikult mitmetähenduslik," sõnas Stolfat lisades, et Stalnuhhin on kõrgtasemeline ja kogenud poliitik, kes on valmis isiklikult vastutama oma sõnade ja kõnede eest ning selgitama neid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles