Olga Pihl pälvis teadustöö auhinna

Põhjarannik
Copy
Olga Pihl.
Olga Pihl. Foto: TalTech

Tallinna ettevõtluspäeval pälvis auhinna rakenduslik teadustöö "Plastjäätmete koospürolüüsi meetod", mille uurimisgrupi juht oli Tallinna tehnikaülikooli Virumaa kolledži põlevkivi kompetentsikeskuse labori juhataja Olga Pihl.

Põlevkivi kompetentsikeskuse uurimisrühm viis läbi põlevkivi ja teiste orgaaniliste materjalide koostöötlemise ja saadavate produktide omaduste uuringu. See pakub uudset lahendust seni vaid põletamisele läinud jääkplastikutest ja nende segudest õli saamiseks põlevkiviga koostöötlemise kaudu. Uus tehnoloogia võimaldab vähendada põlevkivi kasutust ja toota samal ajal jäätmetest kasulikku toorainet.

"Igal aastal jääb miljoneid tonne polümeerijäätmeid üle maailma ringlusse võtmata. Üks võimalik viis nende jäätmete kõrvaldamiseks on keemiline töötlemine, näiteks pürolüüs," kommenteeris Olga Pihl.

"Sel viisil saadud pürolüüsiõli saab kasutada uute toodete saamiseks. ELi rohelise kokkuleppe valguses on Eesti eesmärgiks saavutada 2050. aastaks null süsinikuheide. Aastani 2050 on vaja järk-järgult vähendada CO2 emissiooni ning üheks võimaluseks nullheitele liikumiseks võiks olla põlevkivi ja polümeerjäätmete koospürolüüs," lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles