Yana Toom tuleb Keskerakonnale hääli koguma ikkagi Ida-Virumaale (1)

Erik Gamzejev
Copy
Yana Toom 2019. aasta riigikogu valimisplakatil Jõhvis koos Valeri Korbi ja Martin Repinskiga.Viimane on nüüdseks Keskerakonnast lahkunud. Korbi osas pole veel selge, kas ta kandideerib märtsis riigikogusse või mitte.
Yana Toom 2019. aasta riigikogu valimisplakatil Jõhvis koos Valeri Korbi ja Martin Repinskiga.Viimane on nüüdseks Keskerakonnast lahkunud. Korbi osas pole veel selge, kas ta kandideerib märtsis riigikogusse või mitte. Foto: Peeter Lilleväli / Põhjarannik

Euroopa parlamendi liige muutis meelt ja tuleb ikkagi riigikogu valimistel kolmandat korda Keskerakonnale hääli noppima Ida-Virumaalt. 

Yana Toom, kes on ka Keskerakonna aseesimees, teatas reede hommikul, et kandideerib märtsis toimuvatel valimistel riigikogusse Ida-Virumaa ringkonnas. 

Yana Toom sõnas, et Ida-Virumaa on talle väga tuttav ning maakonna väljakutsed on teada, kuigi viimaste kuude arengud on muutnud olukorda halvemaks. "Kindlasti on teemade tipus elanike sotsiaalmajanduslik olukord, energiavaldkond ning põlevkivi tulevik. Samas on järjest enam tunda ka palju kartust ja pettumust ning lõhesid ühiskonnas, millest ei saa mööda vaadata. Kiirustades tehtud läbimõtlemata otsused toovad kasu mõningatele poliitikutele, kuid ei vii meid kuidagi edasi. Keskerakond on jõud, kes suudab paljudele rumalustele vastu seista ning pean andma selleks oma panuse," tõi ta välja.

Keskerakonna Ida-Virumaa esinumber on Riigikogu liige Kaido Höövelson. Toom sõnas, et hoiab Höövelsonile pöialt. "Olen varasemalt olnud skeptiline Ida-Virumaal kandideerimise osas, sest logistiliselt oleks esinumbri koormuse vedamine ja töö Euroopa Parlamendi saadikuna ikka väga raskesti ühildatavad. Olen meeskonnamängija ning tulen nimekirja teiseks," leidis Toom.

Keskerakonna esimees Jüri Ratas sõnas, et Yana lisandumine teeb Keskerakonna nimekirja ringkonnas tugevaimaks. "Yana Toomi teatakse kui väga tugeva sotsiaalse närviga julget poliitikut ja endist ajakirjanikku," märkis Ratas

Alles septembri lõpus ütles Yana Toom ERRile, et kui kuigi Keskerakond palus tal eelseisvatel riigikogu valimistel kandideerida Ida-Virumaal, siis otsustas ta seda mitte teha ning ta kandideerib suure tõenäosusega Tallinnas. Ta oli ka aastaid erakonna Narva piirkonna esimees, kuid tal tekkisid tõsised vastuolud sealsete erakonnakaaslastega. 

Kahtedel eelmistel riigikogu valimistel on Yana Toom olnud Ida-Virumaal ülekaalukalt suurim häältemagnet. 2015. aastal kogus ta Ida-Virumaal 11 574 häält ja neli aastat hiljem 6195 häält. Kummalgi korral ei läinud Toom riigikogusse, vaid eelistas jääda Euroopa parlamenti. Tema asendusliikmeks riigikogus on mõlema valimistsükli ajal olnud Dmitri Dmitrijev. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles