Kohtla-Järvel äpardus koalitsiooni loomine: valimisliit Restart lahkus läbirääkimistelt (5)

Erik Gamzejev
Copy
Katse moodustada Kohtla-Järvel koalitsioon valimisliidu Restart Kohtla-Järve, Sotsiaaldemokraatliku Erakonna ja Keskerakonna saadikutest jooksis hiljuti liiva. Pildil peavad aru Restardi saadikud Hendrik Agur,, Mare Roosileht ja Viktor Andrejev, sotside liider Eduard Odinets ja Keskerakonna fraktsiooni esimees Sergei Lopin.
Katse moodustada Kohtla-Järvel koalitsioon valimisliidu Restart Kohtla-Järve, Sotsiaaldemokraatliku Erakonna ja Keskerakonna saadikutest jooksis hiljuti liiva. Pildil peavad aru Restardi saadikud Hendrik Agur,, Mare Roosileht ja Viktor Andrejev, sotside liider Eduard Odinets ja Keskerakonna fraktsiooni esimees Sergei Lopin. Foto: Matti Kämärä / Põhjarannik

13 saadiku katse luua Kohtla-Järve uus võimuliit jooksis liiva, kuna valimisliidu Restart Kohtla-Järve kolm saadikut teatasid, et lahkuvad läbirääkimistelt. Nüüd küsivad nad kõigilt linnavolikogu liikmetelt toetust oma linnapeakandidaadile Virve Linderile. 

Valimisliidu Restart saadikud Hendrik Agur, Mare Roosileht ja Viktor Andrejev teatasid laupäeval, et nende peamine idee ja soov, Kohtla-Järve linnale uue ja värske hingamise andmine, läbi kompetentsete, kaasaegsete ja mittepoliitiliselt määratud ametikohtade jaotuse, ei leidnud toetust ega mõistmist.

"Eeltoodut ilmestasid meie jaoks esitatud kandidaatide valikud ning saadud informatsioon kohtumisel võimalike tulevaste linnavalitsuse kandidaatidega. Seetõttu anname teada, et valimisliit Restart kaudu Kohtla-Järve linnavolikogusse valitud linnavolinikud ei pea võimalikuks sellises koosluses Kohtla-Järve Eesti Keskerakonna ja Sotsiaaldemokraatidega koalitsioonikõnelusi jätkata," teatasid kolm saadikut läbirääkimiste partneritele. 

"Soovime otsustavalt läbi raiuda ligi 25 aastat Kohtla-Järvel kestnud linnajuhtimisstiili ja hoiakud," põhjendasid nad oma otsust. 

Mare Roosileht rääkis, et ei kavatse enam koalitsioonilkõnelustel enam osaleda juba neljapäeva õhtul, kui toimus esimene kohtumine kolme osapoole poolt esitatud linnavalitsuse liikmete kandidaatidega. Roosilehe sõnul ei olnud Restardile vastuvõetav, et Keskerakond esitas abilinnapeakandidaatideks kauaegsed linnavalitsuse ametnikud Kristiine Agu ja Olga Golovatšjova. Restart soovis, et nende linnapeakandidaat Virve Linder saaks ise meeskonna moodustada. 

Restart oli kavandatud koalitsioonis kolme häälega kõige väiksem osapool. Keskerakonnal ja sotsidel on volikogus mõlemal viis häält. Kohtla-Järve volikogus on kokku 25 saadikut, kellest 9 on saanud kahtlustuse korruptsioonikuriteos.

Agur, Roosileht ja Andrejev kutsuvad samas kõiki linnavolinikke toetama oma liidu linnapeakandidaati Virve Linderit, et anda talle võimalus moodustada tugev ja toimiv linna arengule suunatud linnavalitsus. See oleks nende arvates lahenduseks võimuvaakumile, kuhu kriitilises finantsolukorras ja korruptsiooniskandaalis Kohtla-Järve linn on jõudnud pärast eelmise linnavalitsuse ja volikogu esimehe umbusaldamist.  

Sotside liider Eduard Odinets ütles, et Restardi käik on väga kahetsusväärne ja talle arusaamatu. "See on, kas kõik või mitte midagi tegutsemine," ütles ta leides, et selline suhtumine, et 20 aastat linnavalitsuse töötanud inimesed ei kõlba kuhugi, ei ole asjakohane.

Odinets küsis, kas tõesti tahavad Restardi saadikud, et nende linnapeakandidaat valitakse nüüd ametisse Ossipenko leeri inimeste häältega? Ta viitab saadikutele, kes olid võimul eelmises koalitsioonis ja kellest suurem on saanud kuriteokahtlustuse. "Mina ei saa sellisest käitumisest aru. Kas see on šantaaž või väljapressimine? Seda ma küll ei oodanud," sõnas ta.

Odinets sõnas, et ei oska praegu öelda, mis Kohtla-Järve võimust edasi saab. "Ma pean konsulteerima nii oma inimeste kui ka Keskerakonna saadikutega."

Kohtla-Järve linnavolikogu istung toimub esmaspäeval, 14. novembril. 

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles