Ida-Virumaal saab "katuserahast" kõige suurema tüki Moskva patriarhaadi kirik (1)

Põhjarannik
Copy
Kaks aastat tagasi avati Jõhvis Moskva patriarhaadi õigeusu kiriku hoovis patriarh Aleksius II kuju.
Kaks aastat tagasi avati Jõhvis Moskva patriarhaadi õigeusu kiriku hoovis patriarh Aleksius II kuju. Foto: Peeter Lilleväli / Põhjarannik

Riigikogu liikmete poolt jaotatavast katuserahast saab Ida-Virumaal kõige suurema osa Jõhvis asuv Moskva patriarhaadi Eesti õigeusu kirik (MPÕEK).

MPEÕKi Jõhvi kogudus saab Keskerakonna nimekirjast riigikogusse valitud Martin Repinski ettepanekul riigieelarvest investeeringuteks 25 000 eurot. Repinski ja Keskerakond on ka varasematel aastatel sellele kirikule katuserahast suure tüki eraldanud, 2020. aastal näiteks 75 000 eurot. 

Pisut väiksema summa, 23 000 eurot, suunab Keskerakond jalgpalliklubile FC Alliance tegevustoetuseks. 

Suurematest summadest saab kergejõustikuklubi Kalev Sillamäe 15 000 eurot, millest 10 000 tuleb Isamaa ja 5 000 sotside kaudu. 

MTÜ Edukad Sillamäe Noored ESN saavad tänu Keskerakonna eestkostele 15 000 ja Jõhvi jalgpalliklubi Phoenix Martin Repinski ettepanekul 10 000 eurot.

EKRE poolt läheb 10 000 eurot Narva-Jõesuu luterlikule kirikule kogudusemaja renoveerimiseks. Sotside kaudu saab saab suure summa Narva luteri kiriku Maarja kogudus. 

Väiksemaid, enamasti 5000 euro suuruseid toetusi sai erinevate erakondade kaudu veel ligikaudu paarkümmend Ida-Virumaal tegutsevat spordiklubi, rahvamaja või MTÜd. Keskerakonnalt sai näiteks 5000 eurot Narva tanki teisaldamise vastu seisnud MTÜ Pamjat. 

Reformierakonnalt, kes jagas katuserahana mööda Eestit laiali üle 1,1 miljoni euro, ei tulnud seekord Ida-Virumaale ühtegi eurot. Ida-Virumaalt riigikogusse valitud reformierakondlane Eerik-Niiles Kross  suunas 30 000 eurot Räpina vallavalitsusele. 

Kogu katuseraha jaotusega saab tutvuda ERRi kodulehel.

Eesti Vabaühenduste Liit taunis oma avalduses "katuseraha" jagamist.  "Katuseraha on poliitiline ja läbipaistmatu ning ligipääs sellele on kergem neil, kes poliitikutele külje alla poevad," märkis liit. "Riigieelarve on avalik raha, meie kõigi oma, mille kulutamisel peame lähtuma kokkulepetest, strateegiatest ja ühiskondlikest vajadustest. See ei ole riigikogu liikme isiklik raha, mida ta saab suunata ja kulutada endale meeldivatesse valdkondadesse. Kutsume riigikogu liikmeid üles loobuma katuserahade jagamisest ja täname kõiki erakondade liikmeid, kes sellest eelmisel aastal loobusid."

Vabaühenduste toetamiseks saab vahendid suunata SA Kodanikuühiskonna Sihtkapitalile, pühakodade fondi, olümpiakomiteele, kohaliku omaalgatuse programmi või muudesse olemasolevatesse kanalitesse, kust ka ühendused ja algatused, pühakojad siis vastavalt raha taotleda saaksid.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles