Kohus võttis Aivo Petersoni kaheks kuuks vahi alla

Põhjarannik
Copy
Eestimaa Ühendatud Vasakpartei nimekirjas parlamenti kandideerinud Aivo Peterson Ukrainas Vene okupantide kontrolli all olevas Donetskis.
Eestimaa Ühendatud Vasakpartei nimekirjas parlamenti kandideerinud Aivo Peterson Ukrainas Vene okupantide kontrolli all olevas Donetskis. Foto: Kaader Petersoni Videost

Harju maakohus otsustas võtta kuni kaheks kuuks vahi alla riigikogu valimistel Ida-Virumaal ligemale neli tuhat häält kogunud Aivo Petersoni ja veel kaks meest, keda kahtlustatakse Eesti Vabariigi vastase suhte loomises.

Kolme mehe vahistamist taotles riigiprokuratuur. Kohus leidis, et kuriteokahtlus on põhjendatud ja need mehed võivad vabaduses olles kriminaalmenetlusest kõrvale hoida. Samuti on oht, et nad võivad kuritegude toimepanemist jätkata.

Vahi all võtmise määrus ei ole jõustunud ning seda on võimalik Tallinna ringkonnakohtus vaidlustada.

Kaitsepolitsei pidas reedel kinni Venemaal ja Donbassis valimiskampaaniat tegemas käinud Aivo Petersoni, kes sai äsjastel riigikogu valimistel Ida-Virumaal ligemale neli tuhat häält.

Kaitsepolitsei teatel peeti Peterson ja veel kaks meest kinni  kahtlustatuna Eesti Vabariigi vastase suhte loomises. Tegemist on esialgse kahtlustusega, mis võib menetluse kestel muutuda või täpsustuda, teatas Kaitsepolitse büroo juht Harrys Puusepp.

Ta lisas, et kuna kõigi kolme kinnipeetu osas kestavad veel esmased menetlustoimingud, pole uurimise kohta üksikasjalikumatele küsimustele võimalik hetkel vastata.

Eesti Vabariigi vastaste suhte loomise eest võimaldab karistusseadustik süüdimõistmise korral karistada kuni kuue aasta pikkuse vangistusega. 

Peterson oli valimiste nädalal Venemaal ja Donbassis. Ta osales Kremli ühe juhtiva propagandisti Solovjovi saates ning tegi Venemaa poolt okupeeritud Donbassis mitmeid oma kampaaniavideosid. Eestisse naasis ta alles sel esmaspäeval. Narva piiripunktis pidasid ametnikud temaga mitme tunnise vestluse, kuid tookord teda kinni ei peetud. 

Peterson sai Eestiimaa Ühendatud Vasakpartei kandidaadina Ida-Virumaal 3968 häält, kuid sellest ei piisanud riigikogusse pääsemisest, kuna erakond ei ületanud 5 protsendi künnist ja isikumandaadist jäi Petersonil puudu ligikaudu tuhat häält. 

Peterson oli suurim häältemagnet Kohtla-Järvel, Jõhvis ja Sillamäel. 

Aivo Peterson korraldas mullu suvel aktsiooni Narva volikogu saalis, kus ta püüdis protestida punatantki teisaldamise vastu.
Aivo Peterson korraldas mullu suvel aktsiooni Narva volikogu saalis, kus ta püüdis protestida punatantki teisaldamise vastu. Foto: Ilja Smirnov
 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles