PILDIGALERII ja VIDEO ⟩ Kohtla-Järvel meenutas märtsiküüditamist küünaldest raudtee

Peeter Lilleväli
Copy
Vestlusringis meenutati 74 aastat tagasi toimunut arutati miks paljudele meie elanikele on teema võõras ja süüdati küünaldest kaks kujutletavat raudteerelssi.
Vestlusringis meenutati 74 aastat tagasi toimunut arutati miks paljudele meie elanikele on teema võõras ja süüdati küünaldest kaks kujutletavat raudteerelssi. Foto: Peeter Lilleväli / Põhjarannik

Laupäeva õhtul moodustusid Kohtla-Järve elanikud linnavalitsuse esisel väljakul küünaldest raudtee, mis meenutas 74 aastat tagasi toimunud märtsiküüditamist. 

Enne küünalde süütamist toimus linnavalitsuses mälestusõhtu, mida juhtisid ajaloolane ja Jõhvi vallavolikogu esimees Vallo Reimaa, Memento Ida-Virumaa juht Lembit Prits, kaitseliidu Alutaguse maleva juhatuse liige Kalev Naur ning ajalooõpetaja ja Kohtla-Järve abilinnapea Kaire Jõe.

1949. aastal aset leidnud märtsiküüditamine, mille käigus saadeti loomavagunitess Siberisse üle 20 000 Eesti inimese, oli tragöödia kogu Eesti rahva jaoks. "See on haav, mis ei parane. Ja hoolimata asjaolust, et kogu tsiviliseeritud maailm mõistab hukka ega salli selliseid kuritegusid ühegi rahvuse vastu, näeme, et Nõukogude Liidu õigusjärglane Venemaa Föderatsioon jätkab sama tegevust ka 74 aastat hiljem, teostades Ukrainas vägivaldset laste ümberasustamist Venemaale," teatas oma pöördumises Kohtla-Järve linnavalitsus. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles