Puhatu rabapõleng laienes 20 hektarile, kopterilt loobitakse veepomme

Põhjarannik
Copy
Puhatu põlengu kustutamise teeb raskeks asjaolu, et põlengupaika saab ainult jalgsi ning tehnika tuleb kohale viia kopteriga.
Puhatu põlengu kustutamise teeb raskeks asjaolu, et põlengupaika saab ainult jalgsi ning tehnika tuleb kohale viia kopteriga. Foto: Päästeamet

12. juuni õhtul Alutaguse vallas Puhatu rabas järve ääres avastatud põlenguala oli kolmapäeva õhtuks levinud ligi 20 hektarile.

Kuna ligipääs alale on väga raske, kaasati kustutustöödele politsei- ja piirivalveameti helikopter, mis viskas teisipäeval põlengualale 46 ja kolmapäeval 56 veepommi.

Kopteri abiga õnnestus tule levikule ja aktiivsele põlengule kolmapäeva õhtuks piir panna. Lahtise leegiga põlevad tulekolded asuvad põlenguala sees 3-4 hektaril, kus tossavad kännud ja mättad. Päästetöödele aitas kaasa tuule suuna muutmine.

Põlenguala asub Puhatu järve lõuna- ja idaküljel. Alale pääsevad päästjad nüüdseks roomiksõidukiga Bandvagn. Järelkustutustööd täna jätkuvad.

Põlengut kustutasid kolmapäeval Iisaku, Narva-Jõesuu, Jõhvi ja Kiviõli 15 kutselist ning Jaama 3 vabatahtlikku päästjat.

Alates 14. juunist kuulutati üle kogu Eesti välja tuleohtlik aeg ning ulatuslike tulekahjude vältimiseks on metsa- ja muu taimestikuga ning turbapinnasega aladel keelatud lõkke tegemine, grillimine ja suitsetamine.

"Kuna kevad on olnud väga kuiv ning sel nädalal saabub ka selle suve esimene kuumalaine, on loodus muutunud äärmiselt tuleohtlikuks. Selleks, et ulatuslikke maastikupõlenguid vältida, kehtestataksegi tuleohtlik aeg, mis seab looduses toimetamisele mõningaid piiranguid," selgitas päästeameti ennetustöö osakonna ekspert Tuuli Taavet.

"Tuleohtlikul ajal on keelatud vabas looduses lõket teha, grillida ja suitsetada, sest ülikuival ajal piisab vaid väikesest sädemest, et vallanduks ulatuslik põleng. Grillimine ja lõkketegu ja suitsetamine on tuleohtlikul ajal keelatud ka RMK metsaaladel," rääkis Taavet. "Oma isiklikus koduaias tohib jätkuvalt lõket teha ja grillida, kuid ohutus peab olema tagatud ning esmased tulekustutusvahendid olgu käepärast. Võimaluse korral aga tasub sealgi tuletegemist vältida," lisas ta.

Tuleohtliku aja kehtestamisel hindab päästeamet keskkonnaagentuuri ilmateenistuse tuleohukaarti. Ilmaolusid analüüsitakse iga päev ning inimestele püütakse seada võimalikult vähe piiranguid. Kohe, kui ilmaolud paranevad ja tuleoht väheneb, leevenevad ka piirangud.

Tänavused kevadkuud ja ka esimene suvekuu on olnud väga kuivad ning loodus on väga kergesti süttiv. Lähipäevadeks prognoosib ilmateenistus 30 kraadi piirimaile ulatuvat temperatuuri ning tuleoht suureneb veelgi.

Aasta algusest praeguseni on päästjad reageerinud 601 tulekahjule metsas ja maastikul. Ainuüksi juunikuus on selliseid põlenguid olnud 65. Möödunud nädalavahetusel käisid päästjad mitmel korral kustutamas ka põlema süttinud rabasid ja turbavälju.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles