Õiguskantslerile ei meeldi vangide lahtiriietamine Viru vanglas

Erik Kalda
, ajakirjanik
Copy
Õiguskantsleri arvates ei austa Viru vangla avavanglas rakendatav läbiotsimise ja narkotestimise kord piisavalt kinnipeetavate inimväärikust.
Õiguskantsleri arvates ei austa Viru vangla avavanglas rakendatav läbiotsimise ja narkotestimise kord piisavalt kinnipeetavate inimväärikust. Foto: Matti Kämärä / Põhjarannik

Õiguskantsler leiab, et Viru vanglas kasutatav praktika, kus avavanglasse saabuvad vangid end läbiotsimisel ihualasti peavad võtma, pole inimese väärikust piisavalt austav.

Avavanglaid kontrollinud õiguskantsler nentis, et Tartu ja Tallinna avavanglas rakendatakse väljast (nt töölt, õppeasutusest, poest jne) tulnud kinnipeetavate alasti läbiotsimist põhjendatud kahtluse korral või juhuvaliku alusel. Nii tegutseti ka Viru avavanglas 2020. aastal.

"Kahjuks on Viru avavangla oma praktikat muutnud ning sunnib kõik väljast tulnud kinnipeetavad läbiotsimiseks täielikult lahti riietuma. Mitmed kinnipeetavad kirjeldasid, et seejuures tuleb kõik riided korraga seljast ära võtta," leidis õiguskantsler Ülle Madise. Ta lisas, et Viru vanglal tuleks muuta avavangla osakonnas täieliku lahtiriietamisega läbiotsimise korda. "Läbiotsimisel tuleb alati austada inimese väärikust. Õiguskantsler on vanglatele korduvalt öelnud, et kui vanglal tekib põhjendatud vajadus inimene alasti läbi otsida, tuleb lahti riietamine korraldada järk-järgult nii, et osa kehast jääks igal hetkel kaetuks. Sama on järjepidevalt toonitanud ka piinamise ja ebainimliku või alandava kohtlemise või karistamise tõkestamise Euroopa komitee," kirjutas Madise oma kontrollkäigu kokkuvõttes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles