Prokuratuur esitas Aivo Petersonile süüdistuse riigireetmises

Põhjarannik
Copy
Eestimaa Ühendatud Vasakpartei nimekirjas riigikogu valimistel osalenud Aivo Peterson tegi kampaaniavideosid Venemaa poolt okupeeritud Donetskis
Eestimaa Ühendatud Vasakpartei nimekirjas riigikogu valimistel osalenud Aivo Peterson tegi kampaaniavideosid Venemaa poolt okupeeritud Donetskis Foto: Kaader videost

Riigiprokuratuur esitas Ida-Virumaa ühele populaarsemale poliitikule Aivo Petersonile süüdistuse riigireetmises.

Riigiprokuratuur saatis kohtusse kriminaalasja, milles esitas Eesti kodanikule Aivo Petersonile ja Dmitri Rootsile süüdistuse riigireetmises ning Venemaa kodanikule Andrey Andronovile Eesti vastu suunatud vägivallata tegevuses välismaalase poolt, teatas ERR.

Riigireetmises süüditunnistamisel võib kohus Petersoni ja Rootsi karistada kuue- kuni kahekümne aasta pikkuse või eluaegse vangistusega. Eesti vastu suunatud vägivallata tegevuses välismaalase poolt süüditunnistamisel võib kohus karistada kahe- kuni viieteistaastase vangistusega.

Süüdistuse kohaselt abistasid liikumise Koos/Vmeste juhtliige Peterson ja Dmitri Rootsi 2022. aasta oktoobrist 2023. aasta 10. märtsini Venemaa Föderatsioonist saadud suuniste alusel teadlikult ja organiseeritult Venemaad ning Venemaa ametiasutuste ülesandel tegutsenud inimesi Eesti Vabariigi iseseisvuse, sõltumatuse ja territoriaalse terviklikkuse vastu suunatud vägivallata tegevuses.

Süüdistuse järgi osalesid süüdistatavad teadlikus mõjutustegevuses, mille eesmärk oli luua Eestis Venemaa välis- ja julgeolekupoliitika narratiive ja propagandasõnumeid toetav poliitiline ühendus. Selle ühenduse kaudu taheti süüdistuse kohaselt luua Venemaale võimalus ohustada Eesti põhiseaduslikku korda, sekkuda Eesti sisepoliitikasse ning mõjutada ka välispoliitikat.

Samuti abistas Peterson ka süüdistuse saanud Andronovit Eesti iseseisvuse, sõltumatuse ja territoriaalse terviklikkuse vastu suunatud vägivallata tegevuses.

Rootsi ja Andronov on endise Öise Vahtkonna liikmed, kelle kaitsepolitsei tänavu märtsis Eesti-Vene piiri ületamisel kinni pidas. Andronov on Venemaa kodanik, kellel on Eestis alaline elamisluba.

Süüdistatavad viibivad vahi all.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles