18. septembrini saab esitada lõimumispreemiate kandidaate

Katja Sepp
, Integratsiooni sihtasutuse kommunikatsioonijuht
Copy
Lõimumise auhinnad.
Lõimumise auhinnad. Foto: Sven Tupits / MISA

Integratsiooni Sihtasutus koostöös Kultuuriministeeriumiga ootab ettepanekuid, keda Eesti inimestest ja organisatsioonidest tunnustada lõimumist arendavate ettevõtmiste eest lõimumispreemiatega. Kandidaate saab esitada neljas kategoorias 18. septembrini 2023.

Tänavu tunnustavad Integratsiooni Sihtasutus ja Kultuuriministeerium lõimumist arendavaid inimesi ja organisatsioone preemiatega juba 24. korda. Esimest korda jagati lõimumispreemiaid aastal 1999.

"Lõimumispreemiad on tunnustus neile, kes aitavad leida ja väärtustada ühist erinevate Eesti kultuuride ning kogukondade vahel. Teisisõnu aitavad kaasa meie ühiskonna sidususe suurenemisele ja hoidmisele. Nagu ka lõimumine, toetub tunnustus igaühe panusele − igaühe ettepanekule selle kohta, kes tunnustust väärib," selgitas Integratsiooni Sihtasutuse kultuurilise mitmekesisuse valdkonna juht Ave Härsing.

Lõimumispreemiatel on neli kategooriat: lõimumise raudvara (Eesti kultuurilise mitmekesisuse teadvustamine ja pikaajaline sihipärane lõimumist edendav tegevus), aasta sillalooja (eesti keelest erineva emakeelega elanikele suunatud koostööprojektide elluviimine), aasta säde (isiku või organisatsiooni silmapaistev tegevus lõimumise valdkonnas), aasta sõnumikandja (lõimumist toetavate hoiakute kujundamine meedia kaudu).

Lõimumispreemia saajaid autasustab kultuuriminister Heidy Purga pidulikul tseremoonial, mis toimub detsembris. Esitatud kandidaatidest valib parimad valdkonna ekspertidest koosnev komisjon. Iga tunnustuse pälvinu saab 1000 euro suuruse preemia.

"Palume esitada aasta sillalooja, aasta sädeme ja aasta sõnumikandja kandidaatidena inimesi ning organisatsioone tegevuste eest, mida nad hakkasid ellu viima eelmisel aastal ning mis lõpevad tänavu septembris. Lõimumise raudvara kategoorias on teretulnud tegijad, kes on panustanud lõimumisse pikema aja jooksul. Täpsed juhised kandidaatide esitamiseks leiate sihtasutuse veebilehelt," täpsustas Ave Härsing.

Ettepanekuid lõimumispreemiate kandidaatide kohta saab teha 18. septembrini. Selleks tuleb täita Integratsiooni Sihtasutuse veebilehel avaldatud vorm ja saata see aadressil taotlus@integratsioon.ee märgusõnaga "Lõimumisvaldkonna 2022.-2023. aasta preemiad".

Lõimumispreemiate laureaadid 2021-2022.
Lõimumispreemiate laureaadid 2021-2022. Foto: Sven Tupits / MISA

Lõimumispreemiate laureaadid viimasel viiel aastal

Lõimumise raudvara*

2022 Jelena Skulskaja ja Marju Lauristin

2021 Ei antud

2020 MTÜ Eestimaa Rahvuste Ühendus

2019 Ida-Virumaa Tatari Kultuuri Ühing

2018 Ida-Virumaa Integratsioonikeskus

Aasta sillalooja

2022 Helen Sildna juhitud Shiftworks OÜ

2021 MTÜ Eesti Instituut

2020 MTÜ Eesti Pagulasabi

2019 Rahvusvaheline Maja MTÜ

2018 MTÜ Eriline Maailm Sillamäe Lastekaitseühing

Aasta säde

2022 Anu Luure ja Natalja Mjalitsina (Tallinna Lilleküla Gümnaasiumi Ukraina kool)

2021 Eesti epeenaiskond MTÜ Sofiit Klubi

2020 MTÜ Changemakers

2019 Logistika Pluss OÜ

2018 Anna Mironova

Aasta sõnumikandja

2022 Eesti Rahva Muuseumi avalike suhete osakond

2021 Tiina Pärtel

2020 Arkadi Popov

2019 Andrei Hussainov

2018 Ei antud

* Aastani 2021 aasta kultuuritutvustaja

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles