Narvas moodustunud uus võimuliit kavatseb Katri Raigi linnapea ametist tagandada (1)

Copy
Narva linnapea Katri Raik.
Narva linnapea Katri Raik. Foto: Ilja Smirnov / Põhjarannik / Arhiiv

Narvas moodustatud uus tugeva keskerakondliku mõjuga võimuliit, mis sai nimeks "Narva", kavatseb ühe esimese asjana tagandada linnapea ametist Katri Raigi. Tänasel istungil valis uus võimuliit volikogu esimeheks Irina Janovitši, kelle Raigi linnavalitsus vallandas mullu sügisel Kreenholmi gümnaasiumi direktori ametist.

Võimuiiduga "Narva" on ühinenud 18 volikogu liiget. Narva volikogus on liikmeid 31. Tänasel volikogu istungil esitas valimisliit Katri Raigile umbusaldusavalduse. 

Liidu "Narva" juht ja riigikogu liige Aleksei Jevgrafov ütles, et Katri Raigile on kavas umbusaldust avaldada esimesel võimalusel ja sel laupäeval, 16. septembril, koguneb volikogu erakorralisele istungile.

Jevgrafov süüdistas Raiki selles, et ta tormas liiga kiiresti ja temaga nõu pidamata täitma regionaalministri korraldust ja asus muutma punasõdurite tänavate nimesid Narvas. Uue lkinnapeakandidaadi nime polnud Jevgrafov nõus avaldama.

Katri Raik ütles, et tema ametist tagandamine on olnud päevakorral kõik need kaks aastat, mil ta on pärast valimiste võitmist linnapea olnud. Peamise tegeliku põhjusena nimetas ta seda, et ta hakkas volikogu liikmetest koolijuhtidelt nõudma keeleseaduse ja teiste seaduste täitmist. "See on Narvas ju revolutsioon, kui linnapea nõuab midagi linnaasutustes töötavatelt volikogu liikmetelt ja seda ei andestata," ütles ta. 

Raigi arvates ei püsi uus võimuliit ilmselt kaua koos, sest seal on palju sisemisi vastuolusid. "Kuid, kes teab, võib-olla hakatakse isiklike huvide nimel ka kokku hoidma," sõnas ta. 

Umbusaldamise avaldamise korral kavatseb ta naasta volikogusse ja püüab tulevikus taas saada linnapeaks, et jätkata pooleli jäävaid töid. Uut töökohta ei ole ta enda sõnul veel otsima asunud. Valitsuse Ida-Viru esindaja ametisse ta enda sõnul ei kandideerinud. 

Aleksei Jevgrafov sõnul on vaja oluliselt parandada Narva linnavalitsuse ja linnavolikogu omavahelist koostööd, mida uue fraktsiooni moodustamine võimaldab.

„Uus fraktsioon „Narva“ on suur samm hea ja mõistliku linnavalitsemise suunas,“ ütles Jevgrafov. „Meil on vaja linnavalitsust ja linnavalitsemist, mis lähtub Narva elanike vajadustest, soovidest ja huvidest ning teeb tihedat koostööd linnavolikoguga. Uuel fraktsioonil „Narva“ on selleks väga head eeldused, kuna fraktsioonil on volikogus 18 kohta. Fraktsiooni moodustamise tulemusel töötavad kõik keskerakondlased edaspidi ühes fraktsioonis, mida ei ole juhtunud mitu aastat," teatas ta. 

„Fraktsiooni „Narva“ moodustamine kinnitab narvalaste ühist tahet Narvat hästi ja heaperemehelikult valitseda,“ sõnas Narva linnavolikogu Keskfraktsiooni esimees Tatjana Stolfat, kes alles eelmisel nädalal otsustas astuda tagasi volikogu esimehe kohalt, kuna talle kavatseti avaldada umbusaldust.

Täna valisid võimuliidu "Narva" saadikud volikogu esimeheks Irina Janovitši, kes juhtis volikogu ka aastatel 2018-2020. Katri Raigi juhitav linnavalitsus vallandas mullu oktoobris Janovitši Kreenholmi direktori ametist kvalifikatsiooninõuetele mittevastavuse tõttu. Janovitš vaidlustas enda vallandamise ja nimetas seda poliitiliseks. Kohtuvaidlus on veel käimas.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles