Idavirulanna Aet Kiisla läbis Ungaris kuue päevaga oma jalgadel üle 540 kilomeetri

Erik Gamzejev
Copy
Aet Kiisla lõpetas kolmapäeval kell 13, mõni hetk pärast seda, kui lõppes võistlus, mis kestis 144 tundi.
Aet Kiisla lõpetas kolmapäeval kell 13, mõni hetk pärast seda, kui lõppes võistlus, mis kestis 144 tundi. Foto: Erakogu / EMU 6 day race

Narva kolledži õppejõud ja ultrajooksja Aet Kiisla läbis Ungaris kuus päeva kestnud jooksul üle 541,107 kilomeetrit, millest rohkem ei ole varem suutnud ükski Eesti naine.

Kolmapäeval kell 13 Balatoni järve ääres lõppenud võistlusel ületas Kiisla Kadri Pooritsale kuulunud Eesti senise tipptulemuse 537,52 kilomeetrit vähem kui tund aega enne 144 tundi kestnud võistluse lõppu. Teadaolevalt ei ole peale Kiisla ja Pooritsa sellist ränka võistlust rohkem keegi eestlastest läbi teinud. Kiisla läbitud distants on võrreldav tema kodulinnast Sillamäelt Pärnusse ja tagasi käiguga. 

Kuus päeva kestnud jooks toimus ligemale 900 meetri pikkusel ringil.

Kui enamasti 27-28 kraadi käes ja suure õhuniiskusega toimunud võistluse esimestel päevadel tegi Kiisla nelja-viietunniseid unepause, siis viimastel päevadel piirdusid pausid vaid tunni-kahega. 

"Vihm möödas ja kohe krõbe kuumus, mis kombinatsioonis kuhjunud väsimusega on minule talumatu," kirjutas Kiisla teisipäeval ühismeedias. "Ma ei suuda ära imestada neid, kes sellises olukorras jooksevad. Fantastilised inimesed. Iseenda üle võin uhke olla, et ma ei läinud kohe mugavustsooni, vaid ikka jooksin. Kustusin kiiresti. Pöiad huugavad, tuigun rajal. Kaks ringi ilma kiibita − magama! Magasin maksimaalselt tund. Nüüd kõnnin ja õhtul-öösel loodan eilse mõnusa rütmi taas üles leida. Homne päev on ennustamatu ja kordumatu," märkis ta päev enne õnnelikku finišit.

Kiisla osales kuue päeva jooksul Ungaris juba kolmandat korda. Eelmisel aastal jäi tal Eesti rekordist puudu vähem kui 23 kilomeetrit. Kiisla rääkis enne Ungarisse sõitu, et kaks eelmist korda, mil ta on samal võistlusel osalenud, on olnud hea kool, kus õppida tundma, kuidas sellist katsumust kõige targemalt läbi teha. Seekord jõudiski ta sihile nii vahemaa kui aja mõttes niivõrd pikka distantsi arvestades apteekri täpsusega.

Võistluse võitnud ungarlane Beda Szabolcs läbis kuue ööpäevaga üle 803 kilomeetri. Naiste parim, ungarlanna Viktoria Brown ei jäänud palju maha, tema tulemus oli üle 747 kilomeetri. Aet Kiisla sai 60 osaleja seas 33. koha ja temast rohkem suutsid vaid üheksa naist. Vanuseklasssis N45 pälvis ta kolmanda koha.

Kuue päeva jooksu võistlus seisneb selles, kes osalejatest suudab 144 tunni jooksul jätta selja taha enim kilomeetreid. Iga osaleja valib ise taktika, kui pikalt järjest joosta või kõndida ning kui palju aega kulutada söögipausideks ja magamiseks raja ääres paiknevates kämpingumajakestes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles