Fraktsioon Restart Kohtla-Järve tegi sotsidele ettepaneku võimuliidu moodustamiseks

Erik Gamzejev
Copy
Janek Pahka ja Eduard Odinets sõlmisid koos Reforrmierakonna ja valimisliiduga koalitsioonileppe ka vahetult pärast 2021. aasta kohalikke valimisi, aga see võimuliit ei pidanud vastu ühte nädalatki.
Janek Pahka ja Eduard Odinets sõlmisid koos Reforrmierakonna ja valimisliiduga koalitsioonileppe ka vahetult pärast 2021. aasta kohalikke valimisi, aga see võimuliit ei pidanud vastu ühte nädalatki. Foto: Erik Gamzejev / Põhjarannik

Kohtla-Järve linnavolikogu fraktsioon "Restart Kohtla-Järve" tegi Sotsiaaldemokraatliku Erakonna fraktsioonile ettepaneku võimuliidu moodustamiseks.

Fraktsiooni Restart Kohtla-Järve esimees Janek Pahka märgib sotside fraktsiooni juhile ja linnavolikogu esimehele Eduard Odinetsile saadetud ettepanekus, et linnavalitsuses ja linnavolikogus viimased kuud valitsenud pingeline õhkkond võib viia linna sügavasse kriisi.

"Pidades silmas linna ees seisvaid olulisi ning tulevikku vaatavaid väljakutseid ja vajadust tõhustada linnavolikogu ja linnavalitsuse vahelist koostööd, peame vajalikuks, et Sotsiaaldemokraatlik erakond oleks kaasatud linna juhtimisse ka linnavalitsuse tasandil, et ühiselt kanda valitsemisvastutust ning seista parimal võimalikul moel Kohtla-Järve linna huvide eest," kirjutas Pahka. 

Ta tegi Odinetsile ettepaneku alustada konsultatsioone võimaliku koalitsiooni moodustamiseks. "Ootame Sotsiaaldemokraatliku erakonna fraktsiooni ettepanekut esimese kohtumise toimumise aja ja koha osas," märkis ta. 

25kohalises Kohtla-Järve volikogus on Restardil kuus ja sotsidel viis liiget. Pahka sõnul on oluline alustada sotsidega läbirääkimisi. Ta pidas tõenäoliseks, et võimuliiduga liituvad ka kaks reformierakondlast ning koostööaltid on ka neli fraktsioonita liiget. "Praegu on võimalik moodustada tugev 17liikmeline koalitsioon," ütles ta lisades, et kindlasti pakutakse selles koalitsioonis kohta linnavalitsuses ka sotsidele. 

Kohtla-Järve praeguse Virve Linderi vähemusvalitsus kukutamist plaanib Keskerakond, kelle fraktsioonis on kaheksa liiget. Frkaktsiooni juht Sergei Lopin on öelnud, et Linderi linnavalitsuse umbusaldamiseks on hääled koos. Samas ei ole sotsid kinnitanud, et ühinevad umbusaldusega. 

Janek Pahka sõnul on selline olukord, kus linnavalituse kohal on juba kaks kuud umbusaldamise kirves, häirinud tõsiselt linnavalitsuse tööd ja Kohtla-Järve volikogus on vaja jõuda tugeva ja stabiilse koalitsiooni moodustamiseni. 

Restart ja sotsid sõlmisid koos Reforrmierakonna ja valimisliiduga koalitsioonileppe ka vahetult pärast 2021. aasta kohalikke valimisi, aga see võimuliit ei pidanud vastu ühte nädalatki. Progress taandus leppest juba paari päeva pärast ja seejärel polnud värskel koalitsioonil ka enam häälte ülekaalu. Progress ja Reformierakond läksid peagi hoopis liitu Keskerakonnaga. Kuid ka see kooslus ei pidanud vastu, sest Keskerakond lõhenes kaheks leeriks. Tänavuse aasta alguses sõlmisid koalitsioonileppe viis keskerakondlast, viis sotsi ja neli fraktsioonita volikogu liiget, ent ka see liit lakkas toimimast juba esimestel kuudel. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles