VIDEO Teenetemärk innustab Virumaa kolldži direktorit Mare Roosilehte veelgi rohkem Ida-Virumaa haridusse panustama

Erik Gamzejev
Copy
Mare Roosileht ütles, et tunnustus annab talle veel rohkem indu tegelda selle nimel, et Ida-Virumaal oleks kõigil soovijatel võimalik saada paremat haridust.
Mare Roosileht ütles, et tunnustus annab talle veel rohkem indu tegelda selle nimel, et Ida-Virumaal oleks kõigil soovijatel võimalik saada paremat haridust. Foto: Matti Kämärä / Põhjarannik

"Ega see ei ole nali?" kõlab Tallinna tehikaülikooli Virumaa kolledži direktori Mare Roosilehe suust esimene reaktsioon, kui Põhjarannik teatab talle, et president Alar Karis tunnustab teda Ida-Virumaa hariduselu edendamise eest riikliku autasuga − Valgetähe neljanda klassi teenetemärgiga.

"See on minule väga-väga šokeeriv uudis, tohutu au ja päriselt suur üllatus. Mul on väga hea meel," sõnas Roosileht, märkides, et ta pole teenetemärgi saamisest osanud kunagi ei mõelda ega unistada.

Roosileht ütles, et selline tunnustus annab talle veel rohkem indu tegelda selle nimel, et Ida-Virumaal oleks kõigil soovijatel võimalik saada paremat haridust. "Kui vaja, siis võidelda selle eest ja ka toetada neid inimesi, kes tahavad siin kandis kõrgharidust omandada, ja siinseid ettevõtteid, kes vajavad spetsialiste. Aga samuti põhihariduskoole üleminekul eestikeelsele õppele," sõnas ta.

Virumaa kolledžil on praegu kasvuaeg - suurenemas on nii erialade kui ka tudengite arv.  

Mare Roosileht on ka Virumaa haridusseltsi eestvedaja ja Kohtla-Järve linnavolikogu liige. 2019. aastal pälvis ta Ida-Virumaa aasta tegija tiitli selle eest, et on seisnud aktiivselt Ida-Virumaa eestikeelse hariduse eest. 

Kuue idavirulase seas, kelle president teenetemärgi annetas, on ka Anne Uttendorf, kes juhtis mitukümmend aastat Jõhvi kultuurielu ja on praegu Eesti rahvakultuuri keskuse Ida-Virumaa rahvakultuurispetsialist. 

Tähelepanuväärne, et nii Roosileht kui ka Uttendorf lõpetasid ühes lennus 1985. aastal Kohtla-Järve 1. keskkooli. 

President tunnustas Eesti Punase Risti IV klassi teenetemärgiga kolme Ida-Virumaa staažikat meditsiinitöötajat. Ahtme haigla peaarsti, psühhiaatrit Georgi Belotserkovskit, kes on psühhiaatrias tegev olnud üle 50 aasta, peetakse Ida-Virumaa tänapäeva psühhiaatriateenistuse ülesehitajaks.

Ida-Virumaalt Illuka vallast pärit Rutti Soomets asus kirurgina endises Kohtla-Järve haiglas, mis praegu kannab nime Ida-Viru keskhaigla, tööle pärast Tartu ülikooli lõpetamist 1973. aastal ja on üldkirurgia vanemarstina ametis ka praegu. 

Proviisor Aime Tolga on teadaolevalt Eesti pikima staažiga proviisor, kes on Kohtla-Järve erinevates apteekides töötanud juba ligemale 60 aastat. 

Kotkaristi hõberisti pälvib päästeametnik Jakob Juhanson, kes töötas ligemale 30 aastat Ida-Virumaal demineerijana. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles