VIDEO ja PILDIGALERII Narva haigla nõukogu tagandas Ago Kõrgvee haigla juhi ametist

Põhjarannik
Copy
Ago Kõrgvee,
Ago Kõrgvee, Foto: Ilja Smirnov / Põhjarannik

Narva haigla nõukogu tagandas neljapäeva õhtul haiglajuhi ametist Ago Kõrgvee ja määras uueks haiglajuhiks endise terviseameti peadirektori Üllar Lanno. 

Kõrgvee toetuseks meelt avaldama tulnud inimesed nõuavad raekojas kokkusaamist haigla nõukogu esimehe Aleksei Jevgrafoviga.

Sündmuspaigal olev Põhjaranniku ajakirjanik Ilja Smirnov ütles, et Ago Kõrgvee, keda tervitas raekoja ees paarsada poolehoidjat, sai nõukogult teate, et ta on ametist vabastatud. Kõrgvee lahkus seejärel raekojast.

Raekotta on sisenenud umbes 30 meeleavaldajat, kes nõuavad kokkusaamist Kõrgvee tagandamise otsuse teinud haigla nõukogu esimehe Aleksei Jevgrafoviga. Raekotta kutsuti politsei ja turvafirma. Kohale saabus kolm turvafirma töötajat. 

Üllar Lanno.
Üllar Lanno. Foto: Matti Kämärä (Põhjarannik)

Üllar Lanno oli terviseameti peadirektor vähem kui aasta. Ta lahkus ametist pärast seda, kui sattus avalikkuse tugeva surve alla pärast vahejuhtumit terviseameti külmlaos, kus temperatuuritõusu tõttu hävis suur hulk vaktsiine ja ravimeid.

Aleksei Jevgrafov avaldas pressiteate vahendusel Ago Kõrgveele tänu tehtud töö eest, kuid väitis, et ta tuli ametist vabastada võimu kuritarvitamise ja finantsdistsipliini rikkumise pärast. 

"Tänan Ago Kõrgveed panuse eest Narva haigla juhtimisel,” lausus SA Narva Haigla nõukogu esimees Aleksei Jevgrafov. "Ago Kõrgvee on kõrgelt hinnatud arst ja kolme aasta jooksul tegi ta ära suure töö, parandades arstiabi kättesaadavust ning selle kvaliteeti Narvas. Paraku ilmnesid tema töös probleemid, mis olid seotud võimu kuritarvitamise ja finantsdistsipliini rikkumisega. Nõukogu otsustas Ago Kõrgevee seetõttu ametist vabastada ning leida haiglale uus juht. Ühtlasi plaanime teha Ago Kõrgvee rikkumiste kohta politseile avalduse. Uue juhatuse liikme pidime leidma kohe, kuna haigla juhatus on hetkel üheliikmeline ning haigla ei saa jääda juhita ja juhatuse liikmeta."

Narva haigla seisab Aleksei Jevgrafovi sõnul silmitsi suurte väljakutsetega ja mahukate projektide edukaks juhtimiseks on vaja inimest, kellel on selles valdkonnas varasem kogemus. "Narva haigla juurdeehituse projekteerimisega tuleb algust teha võimalikult kiiresti, et 2025. aastal saaks ehitust alustada. Seejärel tuleb edasi minna olemasoleva hoone renoveerimisega. Üllar Lannol on olemas vastav kompetents ning kogemus nii era- kui ka avalikust sektorist. Mitmeid kriise edukalt juhtinud Üllar Lanno on end tõestanud võimeka ja tasakaaluka juhina," ütles Aleksei Jevgrafov.

Üllar Lanno sõnul on Narva haigla uue arenguhüppe lävel ning ettepanek tulla kujundama uue põlvkonna meditsiiniasutuse loomist on suur vastutus ja väljakutse. "Haigla kollektiiv on tubli ja tõestanud ennast nii COVID-19 kriisis kui ka teistel raskematel hetkedel ning usun, et ühiselt pingutades on võimalik jõuda kiiresti arengus edasi. Kõige olulisem on laiapinnaline koostöö, kuna uue põlvkonna haiga sidusus ja teenusmudelid luuakse hästi sihistatud otsuste ning meeskonnatööna," lisas Üllar Lanno.

Narva eelmine linnapea Katri Raik märkis sotsiaalmeedias, et Kõrgvee tagandati seetõttu, et ta polnud Narva võimude ees piisavalt alandlik ja tunnustas inimesi, kes tulid tema toetuseks meelt avaldama. "Narva on Eesti linn, mille inimesi ei saa kontrollida. Olen uhke Su üle, Narva. Täna tagandati haigla juhi kohalt mees, kelle puhul oli üks mõjukamaid süüdistusi: ta ei olnud piisavalt alandlik. Kuidas nii saab? Aga saab, Narva poliitikas. Aitäh Sulle, Ago!" kirjutas Raik. 

Neljapäeval kella 17ks oli Narva raekoja ette kogunenud üle saja inimese avaldama toetust Narva haigla juhile Ago Kõrgveele, kelle samal ajal kogunev haigla nõukogu kavatseb ametist tagandada.

Meeleavaldajatel olid käes plakatid, millel avaldati toetust Ago Kõrgveele, aga märgiti ka seda, et haigla ei ole poliitiliste mängude paik, ja nõuti ebakompetentse haigla nõukogu erruminekut. 

Narva haigla nõukogu esimees, riigikogu liige ja Narva võimuliidu liider Aleksei Jevgrafov on  süüdistanud Kõrgveed finantsdistsipliini rikkumises ja võimu kuritarvitamises. Ta on kinnitanud, et Kõrgvee vabastatakse neljapäeva õhtul ametist ja uus juht määratakse ametisse.

Kõrgvee on need etteheited tõrjunud ja nimetanud tema tagandamiskatset poliitiliseks sammuks. Kõrgvee toetuseks kutsusid Narva haigla töötajad neljapäeva õhtuks kokku meeleavalduse.

Ago Kõrgveele on teiste seas toetust avaldanud ka Eesti haiglate liidu esimees Urmas Sule ja endine tervise- ja tööminister ning riigikogu liige Tanel Kiik. Viimane nimetas Kõrgvee tagandamist Narva praeguste võimude poolt toiduahela ehitamiseks ja märkis, et enamik haigla nõukogu liikmetest ei tea tervishoiu toimimisest midagi. "Kui dr Kõrgvee ametist kangutamine õnnestub, siis on ilmselge, et ka uus haiglajuht määratakse ametisse poliitilistel, mitte tervishoiualastel kaalutlustel," märkis Kiik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles