Reformierakond heitis Narva muuseumi kritiseerinud Vadim Orlovi oma ridadest välja (2)

Uuendatud 20. märts 2024, 14:49
Copy
Vadim Orlov
Vadim Orlov Foto: Ilja Smirnov / Põhjarannik / Arhiiv

Reformierakonna Ida-Viru piirkonna juhatus tegi erakonna juhatusele ettepaneku heita parteist välja Narva muuseumi kritiseerinud Vadim Orlov, kuna ta kahjustas erakonna mainet.  Kolmapäeval otsustas erakonna juhatus Orlovi erakonnast välja arvata.

Reformierakonna Ida-Virumaa piirkonna juhatuse esimees, Jõhvi vallavanem Maris Toomel ütles Põhjarannikule, et juhatuse liikmete seas eriarvamusi polnud. "Kõik said aru, mis meelsus tal on ja ettepanek Orlov erakonnast välja arvata on seotud tema viimasel ajal tehtud Eesti-vastaste väljaütlemistega," sõnas Toomel.

Palju vastukaja tekitanud muuseumiskandaal

Ida-Viru reformierakondlaste juht pidas silmas konflikti, mis puhkes märtsi algul Narva muuseumi ümber. Narva muuseumi nõukogu liige Vadim Orlov koos teise muuseumi nõukogu liikme Aleksei Mägiga esitasid terve rea etteheiteid muuseumi tegevjuhi Maria Smorževskih-Smirnovale selle eest, et tema juhtimisel oli muuseum seotud flaieriga, mida levitati narvalaste postkastides seoses märtsimommitamiste 80. aastapäevaga. Flaieril on kujutatud nõukogude ja Venemaa vägede poolt puruks pommitatud koolimaju 1944. aastal Narvas ning 2022. aastal Ukrainas ning selgitav kiri: "Midagi ei ole muutunud. Venemaa paneb toime sõjakuritegusid igal ajastul".

Orlovi ja Mägi kriitilisi avaldusi muuseumi suunal tõlgendasid paljud Eesti-vastastena ning Eesti muuseumide liit ja kultuuriminister Heidy Purga (Reformierakond) tegid Narva linnapea Jaan Tootsile (Keskerakond) ettpaneku Mägi ja Orlovi tagasikutsumiseks muuseumi nõukogust. Toots seda siiski ei teinud ning 18. märtsil kogunenud muuseumi nõukogu otsustas skandaali kalevi alla peita ja kehtestada töörahu.

Reformierakonna Ida-Viru piirkond leidis siiski, et Orlovil pole kohta erakonna ridades ning partei juhtkond teeb lõpliku otsuse Orlovi osas kolmapäeval, 20 märtsil. Põhjenduseks tuuakse erakonna põhikirja punkt, mis kohustab erakonna liiget mitte kahjustama erakonna mainet, kuid Orlov seda väidetavalt nüüd tegi.

51aastan Vadim Orlov kuulub Reformierakonda 2022. aasta novembrist. Ta kuulus samasse erakonda ka aastatel 2014-2020, kuid enne seda oli Keskerakonna liige.

2021. aastal, kui Orlov oli veel parteitu, kandideeris ta kohalikel valimistel Katri Raigi nimekirjas. Seejärel aga asus Raiki kritiseerima ning oli tema fraktsiooni lammutajate seas. Hiljem liitus Orlov praegu võimuloleva keskerakondliku fraktsiooniga Narva. Nüüd kuulub ta nii Narva haigla kui ka Narva muuseumi nõukogusse.

Lisaks on Orlov tuntud ka Ida-Viru investeeringute agentuuri (IVIA) Narva tööstuspargi juhina.

Orlov lükkas süüdistused tagasi

Orlov on seoses selle skandaaliga sotsiaalmeedias kirjutanud, et tema ja Mägi kriitika oli suunatud pommitamise aastapäevaks korraldatud näituse ning flaieri levitamise rahalise poolega. Tema väitel on muuseum pankrotieelses olukorras, ei suuda õigeaegselt tasuda elektri- ja küttearveid ning täiendavad kulutused flaierite trükkimiseks ja levitamiseks ei tundu nõukogu liikmetele õigustatuna.

"Isiklikult mina ei ole oma seinal (sotsiaalmeedias) ega kommentaarides üles kutsunud mingiteks vaenulikeks tegevusteks," kirjutas Orlov, leides, et teda on üle riigi süüdistatud süüvimata asja sisusse.

Enda Reformierakonnast väljaheitmist ei nõustunud Orlov kommenteerima. "Las langetavad enne otsuse, siis hakkamegi lõplikult kommenteerima," sõnas ta Põhjarannikule.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles