Miks venemeelsuses süüdistatud Narva poliitik Vadim Orlov töölt lahti lasti?

Uuendatud 22. märts 2024, 20:38
Copy
Vadim Orlov Narva linnavolikogu istungite saalis.
Vadim Orlov Narva linnavolikogu istungite saalis. Foto: Ilja Smirnov / Põhjarannik

Narva muuseumi direktorit kritiseerinud muuseumi nõukogu ja linnavolikogu liige Vadim Orlov heideti kolmapäeval välja Reformierakonnast ning jäi reedel ilma ka Narva tööstuspargi juhi kohast.

Märtsi alguses puhkes Narva muuseumis skandaal märtsipommitamiste 80. aastapäeva puhul narvalaste postkastidesse jõudnud infovoldikute ümber. Voldikutel on kujutatud Punaarmee poolt 1944. aastal puruks pommitatud Narva koolimaja ning Vene armee poolt 2022. aastal puruks pommitatud koolimaja Ukrainas ning selgitustekstis öeldud, et Venemaa on igal ajastul sõjakuritegusid sooritanud. Selline kõrvutamine polnud sugugi meelt mööda muuseumi nõukogu ja linnavolikogu liikmetele Vadim Orlovile ja Aleksei Mägile, kes väljendasid veendumust, et Maria Smorževskihh-Smirnova juhtimisel tegelevat muuseum sellega, millega ei pidavat.

Paljud tõlgendasid Mägi ja Orlovi kriitilisi väljaütlemisi Eesti-vaenulikena. Eesti muuseumide liit ja kultuuriminister Heidy Purga (Reformierakond) soovitasid Narva linnapeal Jaan Tootsil (Keskerakond) kutsuda Mägi ja Orlov muuseumi nõukogust tagasi kui isikud, kes levitavad Venemaa vaateid Narva pommitamise kohta ning Venemaa agressiooni kohta Ukrainas. Toots seda siiski ei teinud, see-eest heitis Reformierakond Orlovi 20. märtsil erakonna maine kahjustamise eest oma ridadest välja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles