Arvo Allerist võib saada riigikogu aseesimees

Põhjarannik
Copy
Arvo Allerist võib neljapäeval saada riigikogu aseesimees.
Arvo Allerist võib neljapäeval saada riigikogu aseesimees. Foto: Matti Kämärä / Põhjarannik

Eesti Konservatiivne Rahvaerakond (EKRE) esitab riigikogu aseesimehe kandidaadiks Ida-Virumaalt parlamenti valitud Arvo Alleri.

Allerit on lubanud neljapäeval toimuvatel riigikogu juhtide valimistel Postimehe teatel toetada ka teine riigikogu opositsoonipartei Keskerakond. Keskerakonna fraktsiooni liige Andrei Korobeinik lausus, et nemad oma kandidaadiga välja ei tule, vaid toetavad EKRE kandidaati.

Samas on kolmas opositsioonierakond, Isamaa, lubanud välja tulla oma kandidaadiga, kelleks on Jüri Ratas, kes on ka praegu riigikogu aseesimees, kuid ta valiti sellesse rolli aga veel siis, kui ta kuulus Keskerakonda. 

EKREl ja Keskerakonnal on kahe peale kokku rohkem hääli, kui Isamaal. Kuid tulemust määrab ka see, kuidas hääletavad võimuliidu saadikud.

Koalitsioonileppe kohaselt kuulub riigikogu esimehe koht erakonnale Eesti 200 ja esimene aseesimehe koht Reformierakonnale. Teise aseesimehe koha on hea poliitilise tava kohaselt saanud opositsioonierakonna esindaja. Ja sellele kohale hakkavadki konkureerima Jüri Ratas ja Arvo Aller. 

Kohtla-Järvel sündinud Arvo Aller oli aastatel 1998–2019 Ida-Virumaa Talupidajate Liidu tegevjuht, 2019–2021 maaeluminister ning 2021-2023 Jõhvi abivallavanem majanduse ja arengu valdkonnas.

2023. aastal toimunud riigikogu valimistel kogus Arvo Aller EKRE esinumbrina Ida-Virumaa ringkonnas 815 häält ja osutus valituks kompensatsioonimandaadiga tänu kõrgele asetusele partei valimisnimekirjas. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles