Ida-Virumaal lisandub riigimetsa 2,2 miljonit puud

Põhjarannik
Copy
Männitaimed ja istutustoru.
Männitaimed ja istutustoru. Foto: RMK

Riigimetsas algas istutushooaeg: sel aastal pannakse mulda 21 miljonit puutaime.

Kuna istutada tuleb suhteliselt lühikese aja jooksul ning enamjaolt käsitsi, on kevadel sellega ametis üle 1500 inimese üle Eesti. Oma panuse annavad ka kuus istutusmasinat, mis tegutsevad peamiselt märgades ja keerulise pinnasega kohtades, kus käsitsitööd on raskendatud.

RMK metsakasvatustalituse juhataja Toomas Väät ütles, et puud pannakse kasvama kokku 9300 hektaril, lisaks jäetakse 15-20% raiesmikest looduse kujundada neis paigus, kus on soodsad tingimused, et ala sobilike puuliikidega ise uueneks.

Suuremalt jaolt istutatakse kuuske ja mändi, vähem kaske ja veel vähem sangleppa. Kõige rohkem puid lisandub tänavu Lääne-Virumaale (2,7 miljonit), Pärnumaale (2,6 miljonit) ja Ida-Virumaale (2,2 miljonit).

Kõik riigimetsa jõudvad taimed on pärit RMK enda kaheksast taimlast. Taimed omakorda on kasvatatud kõige kvaliteetsemast seemnest, mis on kogutud parimate omadustega puudelt. RMK hoida on Eesti riiklik seemnevaru ning valdavalt uuendatakse Eestis metsa RMK varutud ja sertifitseeritud seemnest kasvatatud puudega.

Aasta-aastalt kasvanud konteiner- ehk potitaimede osakaal küündib nüüd juba 60% ligidale. Konteinertaimi on võrreldes avajuursetega lihtsam istutada ning need hoiavad paremini niiskust ja peavad põuale paremini vastu.

Mardikast kahjuri ehk männikärsaka eest kaitsmiseks töödeldakse taimi juba taimlates nii vaha kui ka liivaga, hirvlaste peletamiseks pritsitakse noori puid metsas lambarasva sisaldava tõrjevahendiga.

RMK investeerib metsakasvatusse sel aastal 25 miljonit eurot, millest rohkem kui pool kulub metsa istutamisega seotud töödele, ülejäänud raha eest hooldatakse metsauuendust ja noort metsa ning tehakse valgustusraiet ja metsakaitsetöid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles