Riigimetsas algab esmaspäeval pesitsusrahu

Põhjarannik
Copy
Pesitsusrahust on riigimetsas kinni peetud üle kahekümne aasta. Juba kolmandat aastat peetakse raietöödega pausi varasemast kaks nädalat kauem − 30. juunini.
Pesitsusrahust on riigimetsas kinni peetud üle kahekümne aasta. Juba kolmandat aastat peetakse raietöödega pausi varasemast kaks nädalat kauem − 30. juunini. Foto: Karmel Ritson

RMK peatab aprilli keskpaigast kaheks ja pooleks kuuks raietööd, et mitte häirida linde tundlikul pesitsusperioodil.

Pesitsusrahu ajal riigimetsas tavapäraseid raietöid ei tehta, vaid keskendutakse metsaistutamisele. Ei tehta ka mahukaid looduskaitsetöid, näiteks ei taastata elupaiku ega ehitata taristuid.

"Pinnase tahenedes tegeleme edasi metsamaterjali kokkuveoga, samuti teeme hädavajalikke töid metsakahjustuste likvideerimiseks ja leviku piiramiseks," ütles RMK juhatuse liige Erko Soolman.

Esmaspäevast hakkab keskkonnaamet ka kontrollima, kuidas pesitsusrahust kinni peetakse. Peamiselt hoitakse silma peal kaitsealadel ja linnurikastel metsadel, kus rikkumised linnustikule eriti suurt mõju avaldaksid.

"Meie inspektorite kõrgendatud tähelepanu all on metsad, kus on tõenäoliselt kuus või enam linnupesa hektari kohta," märkis ameti peadirektori asetäitja Olav Avarsalu.

Pesitsusrahu ajal on metsakaitseekspertiisi alusel lubatud likvideerida aktiivseid üraskikoldeid, sest üraskite tõrjeks on hädavajalik just kevadine raie.

Eelmisel aastal peatati pesitsusrahu ajal 32 raiet ja tuvastati kümne kaitsealuse liigi pesitsemine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles