Leedu kalamehed püüdsid kaks aastat tagasi Purtse jõkke asustatud lõhe

Külli Kriis
, ajakirjanik
Copy
Leedu rannikul püütud lõhe, kes alustas teekonda Purtse jões.
Leedu rannikul püütud lõhe, kes alustas teekonda Purtse jões. Foto: Lašišos Dienoraštis

280grammisena Purtse jõkke lastud lõhe oli kahe aastaga kaheksakiloseks kasvanud.

Klaipeda lähistel püütud lõhe asustati Purtse jõkke 2022. aasta 27. aprillil. Vette laskmise ajal kaalus 29sentimeetrine kala vaid 280 grammi, nüüd mõõtsid leedulased pikkuseks 95 sentimeetrit ja kaaluks kaheksa kilo.

"Nii kiire kasv ei ole midagi enneolematut," ütles RMK Põlula kalakasvanduse nõunik Ene Saadre, lisades, et kasvukiirus oleneb nii kala algkaalust vettelaskmise hetkel kui sellest, kui kaua ta rännanud on.

"Väikesena sööb ta veeselgrootuid ja hoidub ranna lähedale, kus on muidugi suurem oht kellegi saagiks langeda. Kui ta juba röövtoiduliseks kasvab ja merre liigub, kus saab sügavamal elada, jääb ohte vähemaks, toidulaud laieneb ja kasv kiireneb," rääkis ta.

Saadre tõi võrdluseks kaks aastat tagasi Poolas püütud samuti kaks suve meres rännanud kaheksakilose lõhe, kes jõkke lastes kaalus vaid 180 grammi. Või siis vaid 88grammisena Pärnu jõkke lastud kala, kes kolme suvega 11,5kiloseks kasvas.

Märgisel olevad kontaktandmed juhatasid Leedu kalurid märgistaja ehk Põlula kalakasvanduseni.
Märgisel olevad kontaktandmed juhatasid Leedu kalurid märgistaja ehk Põlula kalakasvanduseni. Foto: Lašišos Dienoraštis

Ene Saadrel on hea meel, et Leedu kalamehed oma lõheliste kaitse seltsi Lašišos Dienoraštis vahendusel märgisega kala leiust kalakasvandusele teada andsid.

"Kunagi tuli selliseid teateid rohkem, viimasel ajal on väheks jäänud. Teistes riikides enam selliseid teatama innustavaid kampaaniaid eriti ei tehta, Eestis me ikka tuletame kaluritele seda meelde."

Igal aastal märgistab Põlula kalakasvandus 2500 jõgedesse lastavat kala. Teateid märgisega kala leidude kohta tuleb 30-40, kümmekond neist välisriikidest.

Purtse jõkke on lõhet asustatud alates 2005. aastast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles