Sakal tekkis pankranniku alla salapärane auk

Põhjarannik
Copy
Selline auk tekkis eelmise nädala lõpus Ida-Virumaal Sakal pankranniku alla.
Selline auk tekkis eelmise nädala lõpus Ida-Virumaal Sakal pankranniku alla. Foto: Tõnis Kaasik

Eelmise nädala lõpus tekkis Ida-Virumaal Sakal pankranniku all olevasse ürgmetsa salapärane mitmemeetrise läbimõõduga auk. 

Geograafist Saka mõisa omanik Tõnis Kaasik, kes on olnud ka keskkonnaminister, teatas, et  pühapäeva hommikul nägi ta ise ja ka mitmed teised kaldapealsel jalutanud inimesed, et otse vaatetorni all pankranniku jalamil keset rusukallet on maapinda tekkinud mitmemeetrise läbimõõduga langatuslehtrit meenutav salapärane auk.

Saka mõisa omaniku Tõnis Kaasiku sõnul on Sakale põrguaugu näol tekkinud uus vaatamisväärsus. 
Saka mõisa omaniku Tõnis Kaasiku sõnul on Sakale põrguaugu näol tekkinud uus vaatamisväärsus. Foto: Matti Kämärä / Põhjarannik

"Esimene mõte oli, et nüüd on kokku vajunud mingi kaevanduskäik, mida Ida-Virumaa põldudel ja metsas ikka juhtub," märkis ta tõrjudes samas ise kohe selle võimaluse, kuna Sakal pole kunagi põlevkivi kaevandatud.

Kaasiku sõnul meenusid esimese hooga ka kuuldud jutud, et eelmise aastasaja neljakümnendatel, mil valmistuti Sillamäe uraanitehase ehitamiseks, rajati diktüneemakilda proovide võtmiseks śurfe ka Saka pankrannikule. Ehk on mõni neist nüüd kokku varisenud, oletas ta. 

Kõige julgemad ennustasid Kaasiku sõnul koguni, et nüüd on päevavalgele tulnud Saka mõisa keldrist algav salakäik, mille avanemiskoht pole teada.

Kuna hing ja põnevus ei andnud rahu, helistas Kaasik geoloogiateenistuse vanemgeoloogile  Kalle Suurojale, kes tuligi koos kolleegidega esmaspäeval põrguauku kaema.  "Nende esialgne arvamus oli, et tegemist on tektoonilise rikkega. Pankrannikust väljunud allikad võivad olla tekitanud maapinda suure tühemiku, mis nüüd kokku varises," edastas Kaasik, kelle sõnul väärib see auk põhjalikumat uurimist. 

Tõnis Kaasiku sõnul on Saka mõisaaluses ürgmetsas avanenud uus vaatamisväärsus. "Olgu see põrguauk siis inim- või loodustekkeline. Huvitav ikkagi," tõdes ta. 

Pariisi suveolümpiamängud 26. juulist 11. augustini
Vaata otseülekandeid Kanal 2-st, Duo 5-st, Postimehe veebist ja kuula raadio Kuku kajastusi. Venekeelsetele fännidele pakub põnevust Kanal 7.
Loe kõiki olümpiauudiseid siit.
Tagasi üles