Kobras kasutas sõjaaegset miini tammi ehitamiseks

Erik Kalda
, ajakirjanik
Copy
Kopratammist leiti sõjaaegne miin.
Kopratammist leiti sõjaaegne miin. Foto: Päästeamet

12. juunil said demineerijad väljakutse Narva-Jõesuusse Auvere külla, kus jahimehed olid kobraste värskelt ehitatud tammi lammutanud ja leidnud tammi seest lõhkekeha.

Demineerijad tegid kindlaks, et tegu oli sõjaaegse miinipilduja miiniga, ja lõhkekeha hävitati kohapeal. Tööde tegemise ajal oli tulnud kobras korraks lammutatud tammi juurde uudistama, mida inimesed tammi juures teevad.

"Kobras on usin loom, kes tassib oma tammi sisse kõiksugu raskeid materjale, ka maakive, et ehitis võimalikult tugev oleks. Sel korral oli kobras leidnud miini ja selle oma tammi sisse vedanud," selgitas leidu päästeameti demineerimiskeskuse Ida-Eesti pommigrupi peademineerija Rasmus Rooden, kes vabal ajal tegeleb jahindusega.

Kahtlase eseme leidmisel metsast, pööningult või veekogust tuleb teavitada hädaabinumbril 112. Hädaabinumbril tuleks helistada isegi lõhkekeha kahtluse korral. Demineerijad paluvad leitud eset mitte puudutada ega liigutada. Mida roostesem ja kehvemas seisukorras lõhkekeha on, seda suuremat ohtu see inimesele kujutab. Pealtnäha ohutu lõhkekeha võib liigutamisel plahvatada, tuues kaasa traagilised tagajärjed. Leiu asukoht tuleks märgistada. Võimaluse korral tuleks demineerijad ära oodata, hoiatada läheduses viibivaid inimesi ja mitte lasta teisi lähedusse. Lõhkekehale tulevad järele demineerijad, toimetavad selle ohutusse kohta ja teevad kahjutuks. Olenevalt lõhkekeha seisukorrast ja asukohast võidakse see kahjutuks teha ka leiukohas.

Ida-Virumaal on demineerijad sel aastal kahjutuks teinud juba 1969 lõhkekeha ja 755 sütikut.

Tagasi üles