VIDEO Taas EKRE esimeheks valitud Martin Helme erakonna kongressil Jõhvis: me tõrjusime seesmise rünnaku ja õhk on nüüd puhastunud (1)

Erik Gamzejev
Uuendatud 16. juuni 2024, 16:55
Copy
EKRE esimees Martin Helme erakonna kongressil Jõhvis.
EKRE esimees Martin Helme erakonna kongressil Jõhvis. Foto: Madis Veltman

Pühapäeval taas EKRE esimeheks valitud  Martin Helme ütles Jõhvis toimunud erakonna kongressil, et juhatus tõrjus seesmise rünnaku heites erakonnast välja hulga tuntuid poliitikuid. 

Kongressil ainsa kandidaadina taas erakonna esimeheks valitud Martin Helme ütles enne hääletust peetud kõnes, et lisaks lakkamatutele ja harjumuspärastele välistele rünnakutele tabas EKREt ka seesmine rünnak. "Me lõime selle tagasi ja oleme nüüd tugevamad," kinnitas ta pisut enam kui 400le Jõhvi kontserdimajja kogunenud delegaadile. 

"Tüli erakonnast ei tulenenud sellest, et ühtäkki avastasid aastaid erakonna juhatuses olnud inimesed, et demokraatiat on liiga vähe ja jõulist, ausat väljaütlemist liiga palju. Asi ei olnud isiklikes vastuoludes või antipaatiates. Asi oli lepitamatus vastuolus selle üle, kas EKRE jääb EKREks või muutub millekski palju lahjemaks," ütles Martin Helme. 

Helme sõnul tuli tüli sellest, et erakonna sees asus tegutsema ülesandega võrgustik. "Neil oli ülesanne meid ära kodustada kasvõi niipalju, et me ei segaks liberaal-globalistlike plaanide tegemist või kui see ei õnnestu, siis meid paralüüsi viia, seesmiselt lõhki ajada, maha kiskuda," ütles ta. 

Martin Helme sõnul ei olnud  sellesse võrgustikku kuulujate väljaheitmine kerge südamega tehtud otsus, kuid see tekitab erakonnale vähem kahju, kui nendega jätkamine, olgugi, et mõnda aega tuleb ilmselt taluda toetusprotsendi langust. "See, mis praegu sündis, ei olnud enam välditav, vastupidi, see oli vältimatu. Selleni viis nende inimeste pikk ja süsteemne tegevus, kes on nüüdseks on lahkunud. Oluline on mõista, et nüüd on õhk puhastunud ja tüli otsustavalt selja taga. Siitmaalt edasi läheme me ühtsemalt kui kunagi varem," ütles ta lisades, et see tagasilöök ei löönud erakonda pikali. 

Martin Helmele andis erakonna esimehe valimisel oma hääle 347 Jõhvi kogunenud delegaati. Erakonna aseesimeesteks valiti Mart Helme, Siim Pohlak ja Evelin Poolamets.

Erakonna juhatusse valiti teiste seas ka Ida-Virumaa piirkonna juht ja riigikogu liige Arvo Aller.

Viimase nädala jooksul on EKREst lahkunud sajad liikmed, kes polnud rahul Martin Helme autoritaarse juhtimisega. Lahkujate seas oli ka erakonna aseesimees ja läinud pühapäeval ligemale 33 000 häälega taas Euroopa parlamendi valitud Jaak Madison.

Erakonna juhatus heitis teiste seas erakonnast välja ks endise riigikogu esimehe Henn Põlluaasa ja kaks tundi enne kongressi algust ka endise noortekogu juhi Ruuben Kaalepi. 

Henn Põlluaas ütles sel nädalal Postimehele, et  Martin Helme viimasel ajal muutunud eriti paranoiliseks, nähes vaenlast igal pool.

EKREst välja astunud endine riigikogu liige Paul Puustusmaa teatas, et näeb selgelt, et praeguse juhtimise all on devalveerinud EKRE juhtkond erakonda, diskrediteerinud konservatiivset agendat ja alavääristanud erakonna liikmeid. "Jätkata sellise juhtimise all on alavääristav ka minule," teata ta ühismeedias.

EKRE juhatuse liige, Ida-Virumaa piirkonna juht ja riigikogu liige Arvo Aller ütles sel nädalal Põhjarannikule, et tema on Martin Helme selja taga. Kuid ta möönis, see pole meeldiv, kui juhatus peab tugevad ja tuntud liikmed erakonnast välja arvama. "Eks ole näha, kas nüüd tuleb rahu erakonnas või mitte, aga mulle tundub, et seda ei tule ka pärast erakonna kongressi eeloleval pühapäeval," sõnas ta. 

EKREst lahkunud ja väljaheidetud poliitikud kaaluvad uue konservatiivsete vaadetaga erakonna loomist. 

Tagasi üles