Lisatud Jõhvi vallavanema Maris Toomeli kommentaar Maakonna teenetemärgi pälvisid Mati Lilliallik ja Eve East

Copy
Ida-Virumaa teenetemärgi tänavused kavalerid Mati Lilliallik ja Eve East.
Ida-Virumaa teenetemärgi tänavused kavalerid Mati Lilliallik ja Eve East. Foto: Ilja Smirnov

Võidupühal võtsid tipptasemel spordiürituste korraldaja Mati Lilliallik ning Ida-Virumaa omavalitsuste liidu juht ja Toila vallavanem Eve East vastu maakonna kõrgeima autasu.

Spordiürituste korraldamise klubi juhatuse liige Mati Lilliallik on tegutsenud selles valdkonnas juba ligi kolmkümmend aastat ning olnud enam kui kahesaja liikumisürituse korraldusmeeskonnas. Talle kui endisele idavirulasele on maakonna spordielu alati oluline olnud.

2009. aastal algatas ta Ida-Virumaalt pärit spordisangari Heino Lipu mälestusvõistlused Maidlas, kuhu kogunesid maailma paremikku kuuluvad kuulitõukajad. Alates 2011. aastast on Mati Lilliallik korraldanud Ida-Virumaa suurimat rahvasündmust Narva energiajooksu, mis nüüd kannab Narva linna jooksu nime.

Esmaklassiliste ürituste korraldaja

2022. aastal lisandus loetellu Jõhvi kergejõustikuõhtu, veel üks suur vaatemänguline spordiüritus, mis on üha kasvanud. Mullu arvati Jõhvis toimunud kõrge kategooriaga kergejõustikuõhtu Euroopa TOP 50 võistluse hulka.

Tänavu 23. mail toimunud 3. Jõhvi kergejõustikuõhtu, kus osalesid 32 riigi sportlased, kujunes veel suurejoonelisemaks. See on isegi suurtel tiitlivõistlustel harukordne, kui korraga on stardis nii maailmarekordimees, olümpiavõitja kui ka maailmameister. Kergejõustikuõhtu kinnitas, et Jõhvist on saanud maailma kettaheiteässade lemmikvõistluspaiku.

Jõhvi kergejõustikuõhtud on saanud suurepärast kajastust nii Eestis kui ka välismaal. Kindlasti on peamiseks põhjuseks võistlusel sündinud tugevad tulemused, kuid ei tule tulemusi ega tipptegijaid, kui ei ole esmaklassilist ürituste korraldust, mille Mati Lilliallik iga oma üritusega tagab. Sellega on ta tõstnud Ida-Virumaa positiivselt pildile.

Omavalitsuste ühishuvide eest seisja

Eve East pälvis maakonna teenetemärgi Ida-Virumaa arendamise silmapaistva liidrina ja pühendunud tegutsejana.
Eve East pälvis maakonna teenetemärgi Ida-Virumaa arendamise silmapaistva liidrina ja pühendunud tegutsejana. Foto: Ilja Smirnov

Eve East pälvis maakonna teenetemärgi omavalitsusliidu otsuse põhjal Ida-Virumaa arendamise silmapaistva liidrina ja pühendunud tegutsejana. Esildises öeldakse, et ta on olnud Ida-Virumaa omavalitsuste liidu juhatuse esimees alates 2018. aastast ning juhtinud Toila valda alates haldusreformist, mil ühinesid Kohtla-Nõmme, Kohtla ja Toila omavalitsus.

Miks hääletasite Eve Eastile teenetemärgi andmise vastu?

Jõhvi vallavanem Maris Toomel ja Alutaguse vallavanem Tauno Võhmar ei pooldanud Eve Eastile maakonna teenetemärgi andmist; poolt olid Narva linnapea Jaan Toots, Sillamäe linnapea Tõnis Kalberg ja Lüganuse vallavanem Dmitri Dmitrijev.

Jõhvi vallavanem Maris Toomel:

Foto: Postimees

"Küsimus ei ole persoonis, vaid põhimõttes: me ei saa omavalitsusliidu jagatavat tunnustust anda tegevale omavalitsusliidu juhile. Mõistetav oleks see siis, kui Eve East ei töötaks enam omavalitsusliidu juhina. Praegu ei olnud see valik kõige õigem. Maakonna teenetemärk kaotab väärtust, kui me autasusid niimoodi jagame. Käisin juhatuses välja mõtte, et võiksime statuudi üle vaadata: võib-olla see ongi ajale jalgu jäänud ja teenetemärki ei pea andma kaks korda aastas."

"Enne vallavanemaks saamist töötas Eve Ida-Viru maavalitsuses, kus ta omandas põhjaliku arusaamise kohaliku omavalitsuse toimimisest. Ka hariduslik taust on aidanud maakonda juhtida ja arendada: Eve East on omandanud Tartu ülikoolis õigusteaduse eriala ning Tallinna ülikoolis sotsiaalteaduste magistrikraadi riigiteaduste erialal," selgitati põhjenduses, miks Eve East väärib maakonna kõrgeimat tunnustust.

Samas lisatakse, et Eve East on aktiivselt panustanud kohaliku omavalitsuse poliitika kujundamisse MTÜ POLIS asepresidendina. "Linnade ja valdade liidu kaudu on ta aktiivselt panustanud siseturvalisuse ja kriisisuutlikkuse töörühma tegevusse. Tema juhtimisel on rõhutatud omavalitsuste üha suurenevat rolli siseturvalisuse ja kriisivalmiduse valdkonnas."

Esildises öeldakse ka, et Eve Easti tegevus ja pühendumus on oluliselt mõjutanud Ida-Viru maakonna arengut ja kohalike omavalitsuste vahelist koostööd. Tema juhtimisel on Ida-Virumaa omavalitsuste liit töötanud kohalike omavalitsuste ühishuvide sõnastamise ja esindamise nimel.

"Vallavanemana on Eve East keskendunud Toila valla mainele ja arengule. Tema juhtimisel on vallal eesmärgiks luua ühtne ja tugev kogukond," öeldakse põhjenduses.

Tagasi üles