Eneli Jefimova tuli olümpiafinaalis seitsmendaks!

Copy
Eneli Jefimova ja tema treener Henry Hein.
Eneli Jefimova ja tema treener Henry Hein. Foto: Tairo Lutter

Eneli Jefimova saavutas Pariisi olümpiamängudel 100 meetri rinnuliujumises 7. koha, mis on parim tulemus, mida Eesti ujujad läbi aegade sinimustvalge lipu all on saavutanud. 

Sillamäelt pärit 17aastane Eneli Jefimova tegi ajalugu juba 100 meetri rinnuliujumises finaali jõudmisega: enne seda polnud ükski Eesti naisujuja olümpiamängude individuaaldistantsil niivõrd tugeva konkurentsiga spordialal nagu ujumine, kaheksa parema hulka jõudnud.

Jefimoval õnnestus finaalis selja taha jätta üks konkurent. Tema aeg oli 1.06,50, mis oli 0,27 sekundit aeglasem kui poolfinaalis. Pronksmedalist lahutas 0,91 sekundit. 

Eneli Jefimova ütles pärast finaalujumist olümpiaülekandeid Eestis vahendavale Kanal 2le, et nii nagu treener Henry Heinaga pärast poolfinaali räägiti, läks ta olukorras, kus kaotada polnud enam midagi, distantsi esimest poolt ujuma tavapärasest julgemalt. "Lõpus natuke surin ära," ütles ta lisades, et ta on rahul, et ei jäänud olümpiafinaalis viimaseks. "See on minu jaoks juba võit!"

Olümpiavõitjaks tuli sel alal eeldatav favoriit Tatjana Smith Lõuna-Aafrika Vabariigist ajaga 1.05,28. 

Kahe päeva pärast tuleb Eneli Jefimova olümpiaujulas starti 200 meetri rinnuliujumises. 

Olümpiamängudel individuaaldistantsil finaali pääsemine on ajalooline saavutus, mida pole varem suutnud ükski Eesti naisujuja. Meestest ujus olümpiafinaalis viimati 44 aastat tagasi Ivar Stukolkin, kuid tema pidi tegema seda Nõukogu Liidu lipu all.  

Naistest on varem finaalis ujunud Ulvi Indrikson-Voog, kuid seda tegi ta teateujumises Nõukogude Liidu 4x100 vabaujumise teateneliku koosseisus 1960. aasta Rooma olümpiamängudel, kus nelik sai kaheksanda koha.

Tagasi üles