VIDEO Püssi elektrijõujaama korsten lükati ümber

Copy

Neljapäeval hävitati Püssi jõujaama 79 aastat tagasi ehitatud korsten.

Püssi elektrijõujaama 72 meetri kõrgune korsten valmis aastal 1945. Jõujaam töötas aastani 1973, seejärel anti hoone üle Püssi puitlaastplaatide kombinaadile, mida viimastel kümnenditel teati kui Repo Vabrikuid.

Üle-eelmisel aastal läks ettevõte pankrotti. Mullu ostis suurema osa selle varadest põhiliselt vanametalli käitlemisega tegelev ettevõte Cronimet Nordic, kes asus vabrikut lammutama. 

Neljapäeval, 15. augustil kell 11 varistati Repo katlamaja (endise Püssi elektrijõujaama) korsten.  

„See on nagu puuraiumine: lööd ühest küljest siilu sisse ja puu lõpuks kukub sinnapoole. Korstnal tekitati ühele küljele kopa küljes olnud puurvasaraga sälk sisse, kuni korsten oma raskusega pikali vajus,“ rääkis Cronimet Nordicu finantsjuht Mikk Paaksi.

„Ekskavaatorijuht, kes seda tööd teeb, peab olema väga kogenud, et ta korstna alla ei jääks. Nad ise ütlevad, et on sadu korstnaid langetanud,“ lisas ta.

Lammutamisega tegeleb katlamaja kinnistul koostööpartner OÜ Otike. Katlamaja on juba lammutatud ja nüüd tuleb veel vaid maa siledaks lükata, nii et selle nädalaga saab seal plats puhtaks.

Paaksi käis korstna kukkumist ka ise vaatamas ja märkis, et huvilisi, kes seda uudistama olid tulnud, võis olla isegi viiesaja ringis.

Repo Vabrikute tootmishoonete kinnistul on enamus hooneid juba maha võetud, mõni on veel lammutada jäänud, sealhulgas vana kontorihoone.

Selle aasta lõpuks loodab firma platsi puhtaks saavat.

„Kindlaid uusi omanikke meil veel ei ole,“ ütles Mikk Paaksi, et huvi on küll tuntud, aga praeguses majandusolukorras on keeruline millegi uuega nullist alustada.

Tagasi üles