Ida-Virumaa kõige suurema ettevõtte uueks juhiks saab Lauri Karp

Copy
Enefit Poweri juhatuse esimehena asub alates 7.septembrist tööle Lauri Karp, kes on varem olnud ka Ida-Virumaa tegutseva Silmet Grupi nõukogu liige.
Enefit Poweri juhatuse esimehena asub alates 7.septembrist tööle Lauri Karp, kes on varem olnud ka Ida-Virumaa tegutseva Silmet Grupi nõukogu liige. Foto: Postimees

Ida-Virumaal asuvaid kaevandusi, õlitehaseid ja elektrijaamu haldava Eesti Energia tütarettevõtte Enefit Power uueks juhiks saab Lauri Karp, kes vahetab selles ametis välja Andres Vainola.

Lisaks saab alates 7. septembrist ametisse asuvast Lauri Karbist ka Eesti Energia juhatuse liige.

Eesti Energia juhatuse ja Enefit Poweri nõukogu esimehe Andrus Durejko sõnul on seni ettevõtte strateegiaüksust juhtinud Karbi ülesanne kujundada Enefit Power selge tulevikuplaaniga kasumlikuks, jätkusuutlikuks ja konkurentsivõimeliseks suurtööstusettevõtteks.

"Enefit Poweri kasvu näeme suurtöötuse arendamises, mis tähendab vedelkütuste tootmise vundamendile madala keskkonnajäljega keemiatööstuse rajamist järgmistel aastakümnetel," ütles Durejko. "Lähitulevikus tuleb leida ka jätkusuutlik ja maksumaksjale võimalikult väikese koormusega lahendus Eestile hädavajalike reservelektrijaamade ülalpidamiseks, mis turutingimustel enam toimetada ei suuda. Samal ajal vajab Eesti moodsaid väikese keskkonnamõjuga juhitavaid elektrijaamu, mille arendamine on Enefit Poweri jaoks samuti oluline väljakutse."

Durejko tõi esile, et Karbi rahvusvaheline kogemus tööstus-, logistika- ja finantsvaldkonnas ning tugev strateegiline kompetents loovad suurepärased eeldused Enefit Poweri kujundamiseks tuleviku suurtööstusettevõtteks.

"Enefit Poweri juhtimine on nagu hiiglase õlgadele astumine: tegemist on suure ja 85aastase kogemusega mitmekülgse ettevõttega, mis seisab uue arenguetapi lävel,“ lausus Karp.

Karp lisas, et tema eesmärk Enefit Poweri juhatuse esimehena on suunata ettevõte modernse tööstuse teekonnale ja avada selle jaoks uued ärivõimalused nii Eestis kui laias maailmas. "Enefit Poweris ja Ida-Virumaal tervikuna on tugev tööstuspärand, ainulaadne oskusteave ja tuleviku ehitamisele suunatud maailmavaade, mis võimaldab kogu piirkonna jaoks edukalt avada seni varjatud potentsiaali. Tänan Eesti Energia juhtkonda ja Enefit Poweri nõukogu usalduse ja võimaluse eest asuda juhtima piirkonna üht suurima potentsiaaliga suurtööstusettevõtet," märkis ta Eesti Energia pressiteate vahendusel. 

Varasemalt on Karp töötanud aastatel 2010-2023 Ida-Virumaal tegutseva energiatootmise ja logistikakontserni AS Silmet Grupi nõukogu liikmena ning aastatel 2010–2011 keemiatööstusettevõtte AS Molycorp Silmet nõukogu liikmena. Ta on juhtinud Frankfurtis tegutsevat finantstehnoloogia ettevõtet KFPD GmbH, töötanud konsultatsiooniettevõttes Springer AG Management Consultants ning pangandusettevõtetes Deutsche Bank ja Swedbank. Aastatel 2007-2013 oli Karp ka Austria Salzburgi liidumaa finantsnõukoja nõustav liige. Oma karjääri alustas ta Saksamaal tegutsevas kontsernis Heidelberg Materials.

Lauri Karp on endise peaministri ja suurettevõtja Tiit Vähi väimees. Silmet Grupi, mille nõukogu liige ta 14 aastat oli, omanike seas on nii Lauri Karbi äi kui abikaasa. 

Karp on omandanud Saksamaal asuvas Heidelbergi ülikoolis magistrikraadi majanduse, rahanduspoliitika ja finantsturgude erialal ning täiendanud end taastuvenergia- ja vesinikumajanduse valdkonnas.

Enefit Poweri juhatusse kuuluvad Arles Taal, Erkki Kaisla, Meelis Goldberg ja Aleksandr Jefremov.

Andres Vainola lahkus kokkuleppel Eesti Energia juhatuse esimehe Andrus Durejko ja energiakontserni nõukoguga kontserni juhatuse liikme ametist 5. juulil. Enefit Poweri juhatuse esimehe ametist lahkub Vainola kokkuleppel Enefit Poweri nõukoguga 6. septembril.

Eesti Energia tegevjuhtimise eest vastutab juhatus, kuhu kuulub kuus liiget, kelle valib ettevõtte nõukogu. Juhatuse esimees on Andrus Durejko ning lisaks Karbile juhatuse liikmeteks Kelli Toss-Kaasik, Marlen Tamm, Kristjan Kuhi ja Raido Ivalo.

Tagasi üles