Lüganuse küla ootab laupäeval laadale

Copy
Kõilge rahvarohkem Lüganuse laat peeti 2022. aastal, pärast kahte aastat koroonapiiranguid.
Kõilge rahvarohkem Lüganuse laat peeti 2022. aastal, pärast kahte aastat koroonapiiranguid. Foto: Matti Kämärä/Põhjarannik

Üheksandat korda toimuv maarahva laat lisas päeva ürituste plaani tillujooksu ja taaselustas nunnukonkursi.

Müüjaid on laadale oodata umbes sama palju ja ikka sama kaubaga nagu eelmistelgi aastatel, ütles laada üks korraldajaid Anne Kalamäe Lüganuse küla seltsist.

September on paras aeg Eestis kasvatatud aia- ja köögiviljadest talvevarusid soetada ja külmaks ajaks meepurgid valmis osta. Muidugi pakutakse käsitööd - nii majapidamises tarvilikku kui sellist, mis pakasega varbad ja sõrmed soojas hoiab.

Taimemüüjaid palju ei tule, sest tavapäraselt on sel päeval üle Eesti arvukalt laatasid ja igale poole neid lihtsalt ei jätku.

Kohalik kanakasvataja lubas mõned linnud laadaplatsi äärde vaatamiseks aedikusse panna ja arvas, et ehk saab ka ühe vasikaga laadakülastuse osas kaubale.

Nunnukonkurss on Lüganuse laadal varemgi toimunud, vahepeal peeti mõni aasta pausi, aga kuna tänavu on nii rikkalik saagiaasta, proovitakse taas.

Kalamäe sõnul on suurem osa müüjatest igal laadal samad, mõni kaob ära ja mõni tuleb juurde ka. Seekord on uustulnukas näiteks Ida-Virumaa esimene veinitalu ehk OÜ RaJuVe, kes esitleb laadal oma esimest mõdu Kõrtsi Mee.

Kõigi oöma nime kirja pannud laadakülastajate vahel loositakse välja ratas (kas jalgrathas või tõukeratas, polnud neljapäeva õhtul veel selge) ning laadaloterii peavõit on, nagu ka kaks aastat tagasi, elamuslend Lüganuse kohal.

Tagasi üles