Pühapäeval kihutavad Estonia kaevanduse mäe otsas Eesti paremad maastikuratturid

Copy
Eesti läbi aegade ühe parema maastikuratturi Caspar Austa sõnul pole seda laadi rattavõistlust nagu sel laupäeval Ida-Virumaal Eestis korraldatud veerand sajandit.
Eesti läbi aegade ühe parema maastikuratturi Caspar Austa sõnul pole seda laadi rattavõistlust nagu sel laupäeval Ida-Virumaal Eestis korraldatud veerand sajandit. Foto: Erakogu

Estonia kaevanduse aherainemäe otsas kihutavad pühapäeval, 20. oktoobril, võidu Eesti paremad maastikuratturid.

Kell 12 algav võidusõit aherainemäe platoole rajatud küngastega ühe kilomeetri pikkusel ringil on niinimetatud viimase mehe või viimase naise sõit. Starti tulijatest langeb iga ringi järel konkurentsist välja üks osaleja, kes on parajasti võistlejate rivi lõpus, ja sõit kestab seni, kuni alles jääb vaid üks jalgrattur, kes teenibki "võidupärja".

Tartu ülikooli akadeemilise spordiklubi treeneri ja tuntud jalgrattasportlase Caspar Austa sõnul ei ole sellist võistlust Eestis korraldatud 25 aastat. "Sellist sõitu on pealtvaatajatel põnev vaadata, sest kogu ring on hästi jälgitav. Iga ringiga kukub viimane sõitja välja. Kui tuleb rohkem osalejaid, siis kaks viimast."

Lisaks Austale on starti tulemas Eesti meister rattamaratonis Peeter Tarvis, aga ka Erki Pütsep, kes oli kümme aastat profijalgrattur mitmetes nimekates klubides ja esindas Eestit ka kahtedel olümpiamängudel. Pärast profikarjääri lõpetamist on Pütsep edukalt osalenud maastikumaratonidel ja pühendunud treeneritööle.

Ida-Virumaa parematest ratturitest on osalemas Kristjan Koppel.

Austa rattaklubi aitab korraldada ka võistluse tehnilist poolt. Peakorraldaja on MTÜ Estonia Elamuspark, kes suvel viis samal mäel ja samal rajal läbi Ida-Virumaa lahtised meistrivõistlused krossijooksus.

Üks korraldajatest Marek Peet märkis, et lisaks sportlastele on omalaadsele võistlusele oodatud jõudu proovima ka kõik rattaspordiharrastajad. "See võistlus on kavas muuta traditsiooniliseks," ütles ta.

Elamuspark on ainulaadne keskus, mis on rajatud Estonia kaevanduse kõrval asuvale korrastatud aherainemäele. Mäe otsast on hästi näha peaaegu kogu Ida-Virumaa. Elamuspark soovib teha kasutuks muutunud ala atraktiivseks vaba aja veetmise kohaks.

Tagasi üles