Kohus lõpetas kriminaalmenetluse Ossipenko firmade asjus

Erik Kalda
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
OÜ Ekovir muutus pärast ühendamist Uikala Prügilaga uueks firmaks, millel nimeks ikka OÜ Ekovir, kuid sellega pääses ta ka kohtu alt.
OÜ Ekovir muutus pärast ühendamist Uikala Prügilaga uueks firmaks, millel nimeks ikka OÜ Ekovir, kuid sellega pääses ta ka kohtu alt. Foto: Peeter Lilleväli / Põhjarannik

Viru maakohus lõpetas menetluse ettevõtja Nikolai Ossipenko firmadega seotud kriminaalasjas firmade ümberkujundamise tõttu ning nelja füüsilise isiku puhul avaliku menetlushuvi puudumise tõttu.

Prokuratuur saatis väidetava maksupettuse asjus kohtu alla kolm Ossipenkode perekonna ärimaailma kuuluvat firmat − N&V, Uikala Prügila ja Ekovir − ning neli nende ettevõtete endist juhti. Nikolai Ossipenkot ennast prokuratuur ei süüdistanud.

Prokuratuuri teatel tuvastati kohtueelse menetluse käigus, et firmade AS Uikala Prügila, OÜ Adelan Prügiveod, OÜ Ekovir ja OÜ N&V (mille endine ärinimi oli osaühing I.V.P. Teed) juhid esitasid maksukohustuse vähendamise eesmärgil maksuametile tahtlikult valeandmeid.  Süüdistuses käsitletavad episoodid toimusid 2014. aasta jaanuarist detsembrini. Riigile tekitatud kahju ulatus prokuratuuri andmetel üle poole miljoni euro. 

Adelan Prügivedusid vastutusele võtta ei saanud juba menetluse alguses, sest ettevõte lõpetas tegevuse ja kustutati äriregistrist 2014. aasta suvel. Seejärel kustutati äriregistrist ka osaühing N&V,  misjärel registrisse ilmus sama nime, kuid teise registrinumbriga OÜ N&V. See tähendab, et prokuratuuri poolt maksupettuses süüdistatavat juriidilist isikut polnud enam olemas. Tänavu sügisel kustutati äriregistrist ka Uikala Prügila ning OÜ Ekovir. Need ettevõtted ühendati uue juriidilise isikuga, mille nimeks sai OÜ Ekovir. Nime sarnasusele vaatamata on tegemist hoopis teise ettevõttega, kuna registrinumber on teistsugune ja kuulub Ossipenko varasemale ettevõttele, mille nimi nüüd ära muudeti.   

23. jaanuaril lõpetas Viru maakohus prokuratuuri taotlusel kriminaalmenetluse nelja endise firmajuhi Leonid Hokkoneni, Vladimir Tužilkini, Janek Stankevitši ja Stanislav Matišinetsi süüdistuses. Mehi süüdistati teadvalt valeandmete esitamises.  Kriminaalmenetlus nende suhtes lõpetati oportuniteediga ehk siis klausliga, et nende süü pole suur ja asjas puudub avalik menetlushuvi. Sellegipoolest peavad nad poole aasta jooksul igaüks riigile tasuma 1000 eurot.  

ASi Uikala Prügila, OÜ Ekovir ja OÜ N&V suhtes, keda süüdistati samuti  maksupettuses, lõpetas kohus prokuratuuri taotlusel kriminaalmenetluse seoses juriidilistest isikutest süüdistatavate lõppemisega. Prokuratuuri kinnitusel on OÜ N&V tekitatud kahju täies ulatuses tasutud. OÜ Ekovir ja AS Uikala Prügila õigusjärglane maksab tekitatud kahju tasumisgraafiku järgi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles