Kukrusel on sündimas küttehinna rekord

Erik Gamzejev
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kukruse katlamaja.
Kukruse katlamaja. Foto: Peeter Lilleväli / Põhjarannik

Kohtla-Järve Kukruse linnaosast võib saada Eesti kõige kallima kaugküttehinnaga piirkond.

Alates 2015. aasta sügisest on paarisaja tarbijaga Kukruse asulas kaugküttehind 65,54 eurot megavatt-tunni kohta käibemaksuta. Asulat kaugküttega varustav Kohtla-Järve linna munitsipaalettevõte OSK Grupp esitas jõulude eel konkurentsiametile kooskõlastamiseks taotluse, milles soovis saada uueks hinnaks koguni 72 protsenti rohkem ehk 112,91 eurot megavatt-tunni kohta. Konkurentsiamet leidis taotluses puudusi ja saatis selle tagasi. 

OSK Grupi tegevjuht Leonid Hokkonen ütles, et taotluses pandi kirja kõik kulutused, mida seaduse kohaselt tuleb hinna puhul arvestada, ja nii selline hind kujuneski. Nüüd on OSK Grupp taotlust revideerinud, osa kulusid kõrvale jätnud ja esitanud taotluse uuesti, soovides hinnaks veidi üle 89 euro megavatt-tunni kohta, mis teeb hinnatõusuks 35 protsenti. Nii suur hinnatõus on Hokkoneni sõnul tingitud eelkõige gaasi kallinemisest. 

Aasta tagasi investeeris OSK Grupp Kukruse katlamajasse ligikaudu 100 000 eurot, et saaks hakata kütusena kasutama põlevkiviõli asemel gaasi, lootes sel moel pidurdada hinnakasvu.

Kohtla-Järve linnapea abi Järve, Kukruse ja Sompa linnaosas Ülle Lepassaar sõnas, et nii järsk kaugküttehinna tõus oleks väga karm. "Kui nii läheb, siis peaks minu arvates hinnavahet suuremate linnaosadega võrreldes Kukruse elanikele linnaeelarvest kompenseerima," sõnas ta.

Järve ja Ahtme linnaosas, kus tarbijaid varustab kaugküttega VKG Soojus, on hind praegu 52,66 eurot megavatt-tunni kohta. Eesti kõige kallim kaugküttehind on praegu Harjumaal Harku piirkonnas − 86,96 eurot. Ida-Virumaal tuleb kütte eest kõige rohkem maksta Püssis − 83,96 eurot megavatt-tunni kohta.

Kohtla-Järve abilinnapea Deniss Veršinin ütles, et linnavalitsus hakkab küttehinna võimalikku kompenseerimist Kukrusel arutama pärast seda, kui konkurentsiamet uue hinna kinnitab. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles