Uuring: Keskerakond võtaks Ida-Virumaal pooled hääled (1)

Erik Gamzejev
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jõhvi valllavalitsuses asuv valimisjaoskond oli eelmise nädala neljapäevast alates ainus, kus Ida-Virumaal hääletada sai. Valimiskasti seavad enne hääletust paika jaoskonna esimees Eha Ausmees ja liige Gale Popova. Selle nädala esmaspäevast kolmapäevani on eelhääletuseks avatud kõik valimisjaoskonnad.
Jõhvi valllavalitsuses asuv valimisjaoskond oli eelmise nädala neljapäevast alates ainus, kus Ida-Virumaal hääletada sai. Valimiskasti seavad enne hääletust paika jaoskonna esimees Eha Ausmees ja liige Gale Popova. Selle nädala esmaspäevast kolmapäevani on eelhääletuseks avatud kõik valimisjaoskonnad. Foto: Peeter Lilleväli / Põhjarannik

Ida-Virumaal toetab viimase küsitluse põhjal ülekaalukalt kõige enam valijaid - ehk 50 protsenti, Keskerakonda.  See toetuse näitaja on aga väiksem neli aastat tagasi toimunud riigikogu valimiste tulemusest, mil Keskerakond kogus siinses ringkonnas ligemale 59 protsenti häältest.

ERRi tellitud Turu-uuringute ASi kogu Eesti peale ligi 4700 vastajaga veebruaris läbi viidud küsitluses selgitati välja erakondade populaarsuse pingeread ka valimisringkondade kaupa. 

Keskerakond toetuse protsendiks Ida-Virumaal kujunes 50. Kuigi ülekaal konkurentide ees on võimas, jääb Keskerakond selle näitaja poolest alla nii 2015, kui ka 2011. aasta riigikogu valimiste tulemustele,. Neli aastat tagasi kogus Keskerakond Ida-Virumaal 59 ja kaheksa aastat tagasi 54,5 protsenti kõigist häältest.

Kui seekord jääb ka valimistel tulemuseks nagu uuring pakub - 50 protsenti, peaks Keskerakond saama Ida-Virumaalt kindlalt kolm, aga sellest võib piisata ka nelja mandaadi võtmiseks.

Teine koht läks Ida-Virumaal uuringu tulemuste põhjal sotsiaaldemokraatidele 17 protsendiga. Neli aastat tagasi toimunud riigikogu valimistel kogusid sotsid Ida-Virumaal 14,3 protsenti, mis andis ühe mandaadi. Kui sotsid tahaksid seekord saada sihiks seatud kahte mandaati, tuleks neil valimiste päevaks kasvatada toetust ligikaudu 25 protsendini. 

Reformierakonnale oleks küsitluse põhjal nõus oma hääle andma 10 protsenti valijatest. Neli aastat tagasi koguti 11,9 protsenti, mis andis napilt ühe koha riigikogus. Seega tuleb Reformierakonna ühe ringkonnamandaadi saamiseks viimastel päevadel veel pisut populaarsust kasvatada.

2015. aastal 8,2 protsendiga neljanda tulemuse teinud Isamaa kohta riigikogus Ida-Virumaalt ei teeninud. Värske küsitluse põhjal on praegune seis pisut lootusrikkam - toetus on 9 protsenti. Ent mandaadi saamiseks oleks vaja toetust veel vähemalt 3-4 protsendi võrra suurendada. 

EKRE tegi neli aastat tagasi Ida-Virumaal 3,1 protsendiga viienda tulemuse. 

Esmaspäevast  kolmapäevani toimub eelhääletus kõigis jaoskondades. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles